Novice

Jaguar Land Rover razvija sedež, ki naj bi simuliral hojo

Britanci pravijo, da bo iznajdba svojevrstnega masažnega sedeža vzbujala v uporabniku med sedenjem občutek, da hodi.

V oddelku za raziskave in razvoj notranje opreme vozil Jaguar Land Rover imajo v fazi razvoja avtomobilski sedež, ki naj bi z v sedalo nameščenimi aktuatorji v spodnjem delu telesa vzbujal občutek, kot da uporabnik hodi. Glavni namen je zmanjšanje zdravstvenih tveganj in težav, ki jih povezujejo z učinkom dolgotrajnega sedenja in ki se lahko pojavi pri osebah, ki prebijejo veliko časa na poti v avtu. Sicer Jaguar Land Rover v tem trenutku o novi iznajdbi govori v dokaj posplošenem jeziku in brez konkretnega opisa, kako aktuatorji stimulirajo mišice. Glede na priložen video posnetek pa deluje, kot da gre za lokalno pritiskanje aktuatorjev na spodnji del noge, ki najbolj spominja na masažo. Proizvajalec pri tem še dodaja, da se bo tovrsten sedež zmožen prilagoditi vsakemu posamezniku, a tudi tega niso konkretizirali, niti v smislu na kakšen način se prilagaja, niti kako bo to zmogel narediti.

 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO – World Health Organisation) naj bi kar četrtina ali približno 1,4 milijarde ljudi na svetu vsakodnevno prekomerno dolgo sedeli. Strokovnjaki opozarjajo, da zaradi predolgega sedenja lahko začnejo mišice v nogah in bokih degradirati ter izgubljati moč, to pa naj bi se odražalo v večji podvrženosti poškodbam.

Doktor Steve Iley, vodja varstva zdravja pri Jaguar Land Roverju je ob najavi novosti rekel, da je dobro počutje in zdravje njihovih strank ter zaposlenih jedro vseh njihovih raziskav in razvojnih dejavnosti. Dodal je še, da namenjajo znanje in dognanja njihovih inženirjev razvoju sedeža prihodnosti. Pri tem poskušajo s tehnikami in sistemi, ki jih v avtomobilski industriji doslej še nismo srečali, odpraviti težave in nevšečnosti, s katerimi se spopadajo ljudje po vsem svetu.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto in video: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota proti novim višavam z Joby Aviation
Fordova velika enoprostorca tudi kot hibrida