Novice

Jaguar se poslavlja od karavanov

Ian Callum, prvi oblikovalec Jaguarja, je oznanil, da znamka v prihodnosti ne namevava več izdelovati karavanskih modelov.

“Karavanski segment se drastično zmanjšuje,” je Callum povedal za Automotive News ter nadaljeval: “To me sicer zelo žalosti, a je zaradi tega zelo težko upravičiti obstoj na tem trgu.”

Zadnji karavan v Jaguarjevi ponudbi je zasnovan na prejšnji generaciji modela XF, ki so ga pri znamki lani predstavili v novi izdaji. Pred tem je znamka v prodajni paleti imela tudi karavansko različico modela X-Type.

Callum je v obrazložitvi odločitve priznal, da je edini večji trg za karavane Evropa, pa še tukaj se zanimanje zanje zmanjšuje zaradi naraščajoče pozornosti, ki jo dobiva segment športnih terencev. Britanija, ki je za proizvajalca domače in hkrati drugo največje evropsko tržišče, zgodovinsko ni tako zelo navdušena nad karavanskimi izvedenkami, kot to na primer velja za države osrednje in severne Evrope.

Na severnoameriškem trgu je pozornost uporabnikov že dlje časa preusmerjena na športno terenska vozila, podobno pa velja tudi za razvijajoče se trge kot sta Kitajska in Srednji vzhod, ki ob iskanju praktične uporabnosti v ospredje postavljajo tudi višji položaj voznika za volanom. Za vse takšne potrebe ima Jaguar že odgovor: F-Pace, ki bi lahko v prihodnje dobil še manjšega brata.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Jaguar.)

callumOpomba uredništva 27.04.2016: Po objavi Automotive News, ki jo je vključno z nami povzela večina svetovnih medijev, je včeraj Callum na svojem profilu Twitter zanikal, da je govoril o prihodnosti vseh karavanov znamke in zapisal, da se je njegova izjava nanašala le na model XE. Kljub temu, da je na Twitterju zelo jasno in direktno dobil vprašanje ali to pomeni, da bo Jaguar še vedno imel v ponudbi karavanske modele, Callum zaenkrat še ni odgovoril.

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seatov digitalni muzej
Toyota že drugič letos ustavlja proizvodnjo na Japonskem