Novice

Jaguarjeva pošast, ki lahko zasenči nemško konkurenco

Po napovedi prejšnji mesec je Jaguar uradno razkril XE SV Project 8, ki je postal najmočnejši serijski Jaguar v zgodovini podjetja.

Za brutalno pošastjo stoji hčerinsko podjetje Special Vehicle Operations družbe Jaguar Land Rover, ki od leta 2014 skrbi za posebne izvedenke obstoječih modelov. Z njim želijo zasenčiti nemške tekmece, zato so spredaj vgradili gromozanski petlitrski kompresorsko gnani osemvaljnik, ki proizvede 441 kilovatov moči. Motor je povezan z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom Quickshift, ki posebni XE izstreli do stotice v 3,3 sekundah in doseže maksimalno hitrost 321 km/h.

Jaguar se s tem modelom ne želi le zoperstaviti nemškim tekmecem, temveč se zavihteti v sam vrh ponudbe zmogljivih športnih limuzin. Pri tem mu bosta pomagali atraktivna zunanjost in obilica ogljikovih vlaken. Ekipa SVO je iz njih izdelala sprednji in zadnji odbijač, pokrov motorja in prilagodljiv zadnji usmerjevalnik zraka. Pod vozilo so, prav tako iz ogljikovih vlaken, namestili ploščo za zaščito in boljšo aerodinamiko. Med ostale izboljšave sodijo še kovana 20-palčna platišča iz aluminija.

Da  stvari ne uidejo izpod nadzora, skrbi temeljito prenovljeno vzmetenje s tršimi vzmetmi in ročno nastavljivimi prilagodljivimi blažilniki, ki lahko za uporabo na dirkališču vozilo znižajo za 15 milimetrov. Dodatno so nanj namestili aktivno elektronsko zaporo diferenciala z hladilnikom olja, kot prvi serijski avto na svetu pa ima nameščene ogljikovo-keramične zavore z vgrajenimi silikon-nitridnimi keramičnimi kolesnimi ležaji, prevzetimi neposredno iz Formule 1. Seveda je XE SV Project 8 opremljen še s štirikolesnim pogonom.

Preobrazbe je bila deležna tudi potniška kabina. Športnost poudari volanski obroč, odet v alkantaro ter z dodatki iz ogljikovih vlaken. Serijsko so nameščeni štirje sedeži, vendar je možno z opcijskim paketom Track Pack odstraniti zadnjo klop, namesto sprednjih sedežev pa sta nameščena dva školjkasta sedeža iz ogljikovih vlaken, štiritočkovna pasova ter varnostna kletka.

Proizvodnja je omejena na 300 enot, zanimivo pa je, da bodo imeli prav vsi volan na levi strani. Takšen paket pa ima svojo ceno, zanj v Veliki Britaniji želijo vsaj 149.995 funtov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kot noč črn Rolls Royce Dawn brez strehe
Rezultat potepanja Chucka Norrisa po Sloveniji