Novice

Japonci so nam zaupali moč motorja v Hondi e

V sklopu počasnega, a vztrajnega razkrivanja njihovega prvega namensko razvitega električnega modela, ki ga trenutno imenujejo e Prototype, so nam Japonci zaupali nov nabor podatkov.

Po maja meseca napovedani kapaciteti njegove tekočinsko hlajeno-ogrevane baterije 35,5 kWh, ki naj bi mu zagotavljala do 200-kilometrski doseg z eno polnitvijo, še vemo, da bo hitri polnilnik dovoljeval polnjenje do stanja 80 odstotkov napolnjenosti baterije v zmernih 30 minutah. Zunanjost novinca bo moč izbirati med skupno petimi barvami, povedali pa so nam tudi, da bo namesto zunanjih ogledal del serijske opreme sistem prikaza dogajanja ob in za vozilom s pomočjo zunaj nameščenih dveh kamer in pripadajočih zaslonov v kabini.

Posebno sporočilo tokratnega obvestila za javnost so namreč, poleg seveda novih fotografij prototipa v “akciji”, sveži podatki o samem pogonskem sklopu. Njegovo osnovo tvori elektromotor, nameščen ob zadnjo os. Kot glavni razlog za to tehnično rešitev Honda navaja izredno okretnost malčka. Ker so prednji kolesi rešili “spon” naloge gnanja avta, so imeli inženirji bolj proste roke za drugačno nastavitev volana. Rezultat sta do 45 kotnih stopinj levo-desno sukajoči prednji kolesi, s pomočjo katerih se zmore protitip Honde e obrniti na prostoru premera vsega devet metrov. Japonci ob pogonskem sklopu pravijo še, da bo omogočal vožnjo samo z eno stopalko, kot recimo BMW i3 in Nissan Leaf z aktiviranim sistemom e-Pedal.

Zadaj nameščen motor premore za takšen mali mestni avtomobil tudi skoraj športno zmegljivost, saj razpolaga s kar 110 kilovati (150 KM) moči in kar 300 Nm nazivnega navora. Majhen obračalni krog, zadnji pogon in optimalna razporeditev mase vozila med prednjo in zadnjo osjo v razmerju 50:50 tako, po zagotovilih Honde, obljublja obilico zabave in užitkov v vožnji.

Odkar je Honda odprla knjigo rezervacij v Nemčiji, na Norveškem, v Franciji in v Veliki Britaniji, so zbrali 31.000 “izrazov zanimanja” potencialnih kupcev. Jasno je že, da bo na omenjenih trgih stekla prodaja konec letošnjega leta. Pričakuje se sicer tudi postopna širitev prodajne mreže na druge evropske trge, a podrobnosti v tem trenutku še niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir: MotorTrend. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Japonci so nam zaupali moč motorja v Hondi e"


xxl
4 leta 9 meseci nazaj

Žal njihov cilj ni, da bi to bil avto za mase.

RedBaron
4 leta 9 meseci nazaj

Meni izgleda kar OK… me pa nekaj drugega “moti” (pa ne samo pri tej hondi, ampak pri vseh teh električnih avtih). Zakaj hudiča tlačijo noter 150 KM motor… To je mestni avto, naj dajo nekih 75 – 90 KM, bo čisto dovolj, pa še poraba bo manjša in doseg večji…

J.McLane
4 leta 9 meseci nazaj

Ravno zato ker iz tehničnega vidika ni dosti razlike ne v porabi ne v masi. Več moči se pa lahko dražje prodaja, če je proizvidnja onejena je to edino logično. Iz vidika Slovenca pa ta moč morda res malo moti ker ie zavarovanje obešeno na moč, vprašanje v koliko državah po svetu je tako, rekel bi da na ključnih trgih kjer se bo ta avto prodajal to ne igra nobene vloge.

nejc1
4 leta 9 meseci nazaj

Meni zgleda kul, nekaj drugačnega od ostalih 😀

mrtwelvetrees
4 leta 9 meseci nazaj

Lepotec pa res ni.

 
Prve podrobnosti prihajajočega Land Roverjevega Defenderja
Novi Renault Captur pooseblja definicijo evolucije