Novice

Japonci z velikimi cilji pri lansiranju avtomobilov na vodikov pogon

Medtem ko so pri Toyoti doživeli presenetljivo veliko povpraševanje po prvem serijskem avtomobilu na vodikov pogon, želi japonska vlada vložiti kar 45,2 milijard jenov (330 milijonov evrov) za postavitev polnilnih postaj ter za subvencije za nakup vozil na tovrstni pogon.

Omenjeno vlaganje japonske vlade v alternativni pogon je del plana predsednika japonske vlade, Shinzoja Abeja, s katerim želi zmanjšati odvisnost Japonske na področju jedrske energije. Do leta 2020, ko bo japonsko glavno mesto gostilo letne olimpijske igre, pa želijo spraviti na ceste kar 6.000 Toyotinih in Hondinih vozil s pogonom na vodikove gorivne celice ter v Tokiu postaviti kar 35 polnilnih postaj.

Ko je Japonsko pred tremi leti prizadel katastrofalni cunami, ki je močno poškodoval jedrsko elektrarno v Fukušimi. je vlada v Tokiu pospešeno pričela z iskanjem alternativnih tehnologij. Hiroshi Takahashi, raziskovalec na inštitutu Fujitsu, ob tem pravi, da bodo prihajajoče olimpijske igre odlična priložnost za predstavitev novih tehnologij. To pa je hkrati tudi velika možnost, da bi pritegnili nove naložbe in posodobili prometni sistem v mestu, ki bi bilo prijazno vozilom na vodikov pogon.

Vlada načrtuje tudi postavitev polnilnih postaj, s čimer podpirajo Toyoto, pionirja med proizvajalci vozil na vodik. Predsednik vlade Abe pa želi ustvariti Japonsko kot »vodikovo družbo«, pri čemer bi vodikove gorivne celice v prihodnje napajale tudi stanovanjske in poslovne objekte. Nenazadnje japonska vlada ponuja tudi višje subvencije pri nakupu električnih vozil, kot npr. Kitajska, ZDA in EU.

Do leta 2025 si želijo kar 100.000 kupcev avtomobilov na vodikov pogon, 100 avtobusov ter 80 polnilnih postaj. Kupci vozil na gorivne celice v Tokiu bodo deležni dodatne subvencije, v višini 1 milijon jenov (cca. 7.300 eur), poleg že obstoječe državne subvencije v višini 2 milijona jenov. Več kot 80 odstotkov stroškov za izgradnjo vodikovih postaj bo subvencionirala tokijska oblast.

Avtomobilizem.com (Vir: autonews.com. Foto: Toyota)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Japonci z velikimi cilji pri lansiranju avtomobilov na vodikov pogon"


xxl
9 leta 3 meseci nazaj

Res ne vem kaj jim je bilo,ampak,trenutno kupce bolj zanima tehnika kot oblika.

xandrej
9 leta 3 meseci nazaj

Pa ta avto lahko gre na luft pa ga nebi imel v garaži pride sosed pa misli, da sem si ga ponoči sam skup zašraufal ali se norca delajo s to obliko al kaj????

 
BMW in Volkswagen izboljšujeta polnilno infrastrukturo
Kovina, ki odbija vodne delce