Novice

Japonska prevlada v razredu športno uporabnih vozil

Športno uporabna vozila (SUV) so med kupci zelo zaželena, njihova prodaja raste iz leta v leto. In kljub temu, da omenjene modele ponuja skoraj vsak avtomobilski proizvajalec na zemeljski obli, omenjeni razred še vedno obvladujejo japonski, pri čemer sta v lanskem letu samo Nissan in Toyota proizvedla kar 1,5 milijona tovrstnih vozil.

V letu 2015 je bilo po podatkih svetovalnega podjetja Inoev proizvedenih kar 19 milijonov športno uporabnih vozil, kar predstavlja 21-odstotni delež med vsemi vozili. Med proizvajalci je na prvem mestu pristal japonski Nissan, ki je s svojih proizvodnih linij pripeljal kar 1,5 milijona športnih terencev, medtem ko so jih pri sosednji Toyoti naredili okrog 100.000 manj. Na tretjem mestu se je znašla znamka Ford, ki je le za malo zaostala za Toyoto, najvišje uvrščeni nemški proizvajalec pa je postal Volkswagen (0,6 milijona) na desetem mestu, ki je zaostal celo za (zanimivo!) kitajskim Havalom (0,7 milijona).

Dokaj presenetljiv je podatek, da je bil v tem segmentu med modeli najbolj pogost Nissanov model X-Trail, ki so jih proizvedli kar 705.000. Na drugem mestu se je znašel Toyotin RAV4 (662.000) ter na tretjem Hondin CR-V (660.000). Mesta nižje pa se pojavijo še Volkswagen Tiguan (peto mesto s 530.000 proizvedenimi primerki) ter Kia Sportage in Nissan Qashqai.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai se resneje loteva vozil na vodikov pogon
Enajst kolesarskih zapovedi zavoda Vozim