Novice

Je Formula E prihodnost dirkanja?

Jean Todt, predsednik mednarodne avtomobilistične zveze je že septembra 2013 prvič uradno predstavil dirkalnik, ki dirka v krstni sezoni Formule E. Za nekatere povsem neznan način dirkanja, ki deluje v senci vedno bolj blede Formule 1, bo letos svoj vrhunec doživel za konec tedna na zaključku pionirske sezone v Londonu – tam smo tudi mi, zato bi vam radi še pred neslišnim štartom razkrili nekaj pomembnih podatkov športa, ki bo najverjetneje krojil prihodnost avtomobilskih dirk.

Deset najpomembnejših mest sveta

Prva sezona prvega povsem električnega dirkalnega prvenstva na svetu se je pričela septembra v Pekingu. Vsaka dirka je edinstvena in posebna, saj se odvijajo v središčih velemest ter s tem gledalcem pričarajo enkratno doživetje. Formula E ni le znanilka prihodnosti, temveč nagovarja novo generacijo navdušencev za motošport, obenem pa zaradi svoje narave nagovarja urbane prebivalce. A navsezadnje ne govorimo le o zabavi in dirkanju, Formula E v ospredje prinaša tudi ekologijo in zeleno energijo.

Za večjo popularnost športa skrbi deset skrbno izbranih lokacij – štiri v Evropi (Berlin, Moskva, Monako in London), dve v Aziji (Peking in Putradžaja) in štiri v Ameriki (Miami, Long Beach, Punta del Este in Buenos Aires).

Več partnerjev, a enak avto za vse

V Formuli 1 smo navajeni, da ekipe med seboj razlikujejo – po finančnem vložku, razvoju in samem dirkalniku. V Formuli E so stvari drugačne. Z različnimi partnerji, ki so vsak zase prispevali določen del, so razvili enotno formulo, s katero dirkajo vsi dirkači – individualizirane so le barve posamezne ekipe. Navedeno pa velja le za prvo sezono 2014/2015, kmalu naj bi bil omogočen lasten razvoj pogona in formul, za katerega se pričakuje, da bo v naslednjih letih sunkovito napredoval.

Pri izdelavi je sodeloval McLaren, ki je dirkalniku zagotovil električni motor, menjalnik in elektroniko, pri podjetju Dallara so poskrbeli za karoserijske elemente, pri Williamsu za baterije in sistem upravljanja električne energije. Med najbolj pomembnimi partnerji je tudi Renault Sport, ki je dirkalniku zagotovil električni pogonski sklop, varnost pogona in optimizacijo zmogljivosti celotnega sistema – od tod tudi ime Renault SRT_01E. Za končno sestavo so poskrbeli pri ekipi Spark.

Dirkaškemu cirkusu se je pridružil tudi gumarski velikan Michelin in razvil posebne 18-palčne pnevmatike, ki so namenjene izključno dirkam z električnimi formulami. Slednje so primerne za vožnjo v suhih in mokrih razmerah, posebej razvita pnevmatika pa mora vzdržati vse napore, saj dirke potekajo v vseh okoljih in na vseh zahtevnih podlagah.

Glasuj in pomagaj

Kot da celotna zasnova tekmovanja ni dovolj edinstvena,  za razlikovanje poskrbi še sistem glasovanja za najljubšega voznika. Številni ljubitelji ali navijači lahko preko sistema glasujejo za svojega favorita in prvi trije z največ glasovi za vsako posamezno dirko tekom dirke dobijo dodaten pospešek, ki traja 5 sekund ter poveča moč s 150 kilovatov na 180 kilovatov.

Dva dirkalnika in trije kompleti gum

Med najbolj zanimive vidike dirke spada način dirkanja. Vozniku sta na voljo dva dirkalnika – zaradi omejitev baterije mora dirkač med dirko zamenjati prazen dirkalnik s polnim – in samo trije kompleti gum. Ker pa (trenutno) še ni stroškov razvoja, je celotna sezona, v primerjavi z bencinsko gnano Formulo 1, poceni. Organizator, Formula E Holdings, med drugim skrbi tudi za prevoz in shranjevanje dirkalnikov, zato moštva nimajo logističnih težav s prehodi z dirke na dirko.

Formulo E poganja elektromotor, ki je zaradi varčevanja z baterijo omejen na 150 kilovatov. Vozniku je na voljo med prehitevanjem še dodatnih 67 ”konjskih moči”, ki pa jih lahko porabi le nekajkrat. Sistem regeneracije energije med zaviranjem bo lahko shranil za največ 28 kWh elektrike. Dirkalnik mora skupaj z voznikom tehtati vsaj 800 kilogramov, od tega največ 200 kilogramov na račun baterije. Tako kot moč, je v krstni sezoni elektronsko omejena tudi hitrost na 225 km/h.

Kaj pravijo številke pred finalom?

Trenutno najbolje kaže Nelsonu Piquetu Jr. (128 točk), ki v skupnem seštevku vodi pred Lucasom di Grassijem (111 točk) in Sébastienom Buemijem (105 točk), a bo boj na zadnji dirki neizprosen. Med konstruktorji je trenutno na prvem mestu e.dams-Renault, drugouvrščeni Audi Sport ABT zaostaja za 44 točk. Čaka nas torej izredno napet finale.

Besedilo: Gašper Pirman. Foto: FIA.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Je Formula E prihodnost dirkanja?"


ucmanster
8 leta 9 meseci nazaj

ne vem zakaj toliko omejitev? Glede moči, količino regeneracije…itd.. a to zato, da ne bi bile hitrejša od F1 že v prvi sezoni?

matejxx
8 leta 9 meseci nazaj

NI nobena prihodnost dirkanja. Kdo ti bo pa tole gledal. Pa kdo si je izmislil butasto pravilo, da lahko glasuješ za nekega dirkača.

 
Toyota bogati ponudbo z GT86 Blanco
Ferrari F40 za ljubitelje klasik in Lego kock