Novice

Je lahko plastika gradbeni material prihodnosti?

Ob omembi besedne zveze ”reciklirana plastika” le malokdo pomisli na material, s katerim bi lahko naredili popolnoma neproblematične plastične ceste.

Gradbeno podjetje z Nizozemske, VolkerWessels, je uporabilo ta trajnosten material in javnosti predstavilo prvi prototip ceste, narejene iz reciklirane plastike. Ena izmed prednosti uporabe reciklirane plastike proti tradicionalnim metodam, makedamu ali asfaltu je predvsem v njeni vzdržljivosti. Med poglavitne druge prednosti sodi še ponovno recikliranje in s tem ohranjanje narave.

Z uporabo stoodstotno reciklirane plastike so lahko ceste izdelane bistveno hitreje kot sedaj, proizvajalec pa zagotavlja daljšo življensko dobo. Takšna cesta ne potrebuje vzdrževanja, je izredno odporna proti številnim elementom, brez večjih pretresov pa preživi v temperaturnem razponu od -40 do 80 stopinj celzija. Plastična cesta naj bi bila kar trikrat bolj vzdržljiva v primerjavi s klasično, s čimer bi se stroški vzdrževanja cest bistveno zmanjšali. Z manj potrebnega vzdrževanja se sorazmerno zmanjšajo tudi prometni zamaški in potrebe po obvozih.

Plastična cesta ima pod vozno strukturo prazen prostor, v katerega se lahko položi številne kable, cevi ali priključke. Nikakršnih problemov ne predstavlja niti voda, saj je cesta prihodnosti nanjo odporna. Zaradi preproste izgradnje in sestave se močno skrajša doba gradnje, hkrati pa so manjši tudi stroški izdelave.

Plastična cesta je za zdaj še v fazi študije, prvi pilotski primer pa naj bi postavili v naslednjih nekaj letih. Projekt bo očitno prvič realiziran v Rotterdamu na Nizozemskem, kjer podpirajo takšne rešitve.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: VolkerWessels.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Je lahko plastika gradbeni material prihodnosti?"


RedBaron
8 leta 10 meseci nazaj

Ni makedam, ampak je makadam. Drugače pa dobra ideja, ker odpadne plastike imamo res ogromno. Upam, da je torni koeficient tudi ustrezen.

mrtwelvetrees
8 leta 10 meseci nazaj
 
Mitsubishijevi načrti za bližnjo prihodnost
Predsednik uprave Honde hodi peš