Novice

Jeep Grand Wagoneer še vedno kot koncept

Strokovna javnost in deloma tudi Jeep že dalj časa napovedujejo, v kratkem pa se bo morda končno le zgodilo. Minilo bo sicer še vsaj leto dni, a potem bo končno na trgu Jeep Grand Wagoneer v velikoserijski podobi.

Četudi govorimo o konceptu, je ravno časovno obdobje enega leta podatek, ki namiguje, da je najnovejši koncept pravzaprav osnovan na serijskem modelu, a so mu za potrebe tolmačenja nadeli pridevnik konceptni. Doslej se je namreč že večkrat zgodilo, da so konceptni avti, ki so napovedovali model približno leto dni v prihodnost, tudi v serijski podobi izgubili le malo uvodne podobe in oblikovalskih elementov.

Treba je priznati, da Grand Wagoneer, koncept gor ali dol, deluje na fotografijah zelo impozantno. Kot smo vajeni od Jeepa, je njegova podoba zelo škatlasta in polna pravilnih oblik ter vogalov. Mišičasti podobi dajejo dobro protiutež ozki žarometi spredaj in svetilke zadaj, samo širino avta pa dodatno poudarja čez celotno širino prednjega in zadnjega dela razpotegnjene svetlobni trak, ki naj bi pomagal ločiti Grand Wagoneerja od ostalih terencev tudi ponoči.

Prestižnost, impozantnost in žlahtnost modela je oblikovalcem uspelo zanesljivo prenesti tudi v notranjost velikega Jeepa. Izbrani materiali delujejo dragi, množica računalniških zaslonov drži stik s časom, enako velja za odsotnost fizičnih stikal in gumbov. Ugibamo, da se bo od skupno štirih računalniških zaslonov na armaturni plošči do serije uspelo prebiti »samo« trem: 12,3-palčnemu namesto merilnikov, 12,1-palčnemu vrh sredinske konzole za večopravilni sistem UConnect in 10,25-palčnemu za poveljevanje prezračevalno-klimatskemu sistemu. Zaslon pred sovoznikom se bo najverjetneje umaknil kakšni drugi dekorativni površini, morda izvedeni s kakšnim žlahtnim lesom ali z brušenim aluminijem.

Na naslonih prednjih sedežev nameščena dva 10,1-palčna zaslona bosta nedvomno ravno tako obstala do serijske proizvodnje, a vsekakor ne bosta del serijske opreme avta, temveč umeščena na seznam doplačil (ali, v najboljšem primeru, vključena v opremski paket z vrha ponudbe). Premium notranjosti pritiče tudi visokokakovostno ozvočenje. Tega je za koncept prispeval McIntosh, a bo predvidoma moč ozvočenje s kar 23 zvočniki izbrati tudi v serijski razčličici Grand Wagoneerja. Če se bodo prebili do serijske proizvodnje tudi svetlobni okraski ozvočenja, pa je že vprašanje zase.

Daleč najbolj zavita v tančico skrivnosti je pogonska mehanika Grand Wagoneerja. Zanj nam je Jeep zaupal samo, da je priključno-hibridna in nič drugega. Možno je, da je ta izveden na enak način kot 4xe priključni pogon s 380 KM v novem Wranglerju 4xe. Kljub temu smo prepričani, da ta vsekakor ne bo edini. Navsezadnje ima FCA kar nekaj izbire velikih in, za ameriške avtomobile, zmogljivih bencinskih pogonskih opcij. Štirikolesni pogon je seveda samoumeven, kupci pa se lahko nadejajo tudi opcije pnevmatskega vzmetenja in neodvisno vodenih obes na vseh štirih vogalih avta.

Jeep je že tudi potrdil, da bodo ustvarili pravo malo družino modelov Wagoneer. Ponudba bo tako obsegala različice od »vstopne« izpeljanke Wagoneer, ki bo namenjena manj petičnim kupcem, željnim prostornega in zmogljivega terenca, kot tudi Grand Wagoneer, ki bo nagovarjal najbolj zahtevno in jasno tudi najbolj premožno klientelo. Primerno temu bo širok tudi cenovni razpon, saj naj bi se začel pri okoli 60.000 dolarjih za najcenejšega Wagoneerja  za Granda pa naj bi se cene začele s šestmestnimi dolarskimi zneski.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Jeep.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Wrangler 4Xe je priljučno-hibridni Jeep s 380 KM
Prihaja novi Hyundai Tucson