Novice

Wrangler 4Xe je priljučno-hibridni Jeep s 380 KM

Jeep ima resen namen elektrificirati celotno prodajno paleto s priključno-hibridnimi pogonskimi opcijami. Renegadeu 4xe in Compassu 4xe se tako pridružuje še Wrangler s priključno-hibridnim pogonom 4xe.

Priključni hibrid v Wranglerju je, zajetnosti in masi Wranglerja, primerno bolj zmogljiv kot v manjših bratih. V Wranglerju ga namreč sestavljata dvolitrski turbobencinar in kar dva elektromotorja, ki ju zalaga s pogonsko elektriko 17-kilovaturni akumulator, nameščen pod zadnjo sedežno klopjo. Skupna sistemska moč hibridnega pogonskega sklopa znaša spodobnih 280 kilovatov ali 380 KM in premore kar 640 Nm navora, ki preseže celo različico Wranglerja s trilitrskim dizlom v nosu.

Električne energije naj bi bilo dovolj za do 40-kilometrski električni doseg z eno polnitvijo. Voznik lahko izbira med različnimi obratovalnimi režimi pogona (Electric, Hybrid in E-Save) s pomočjo namenskih tipk, pozicioniranih levo ob volanskem drogu. Jeep obljublja tudi, da bo moč Wranglerja 4Xe voziti samo z enim pedalom, s čimer namigujejo na izdaten zavorni učinek pogonskega sklopa v primeru regeneracije ter zmožnost zaustavitve avta zgolj z regeneracijo in samodejnim dodatkom tornih zavor na način, da se bo lahko avto popolnoma zaustavil.

Wrangler 4Xe bo dobavljiv z enim od skupno desetih karoserijskih lakov, njegovo priključno hibridnost pa bo najavljal z nalepkami v »električno-modrem« odtenku. Kokpit ostaja v veliki meri enak klasično gnanim Wranglerjem, glavna izjema so že omenjena stikala levo spodaj ob volanskem drogu in merilniki z dodatkom grafičnih prikazov delovanja hibridnega pogona ter kontrastnimi šivi v »električno-modrem« odtenku.

Prodaja novinca bo stekla v ZDA, Evropi in na Kitajskem v začetku prihodnjega leta, dobavljiv pa bo v treh različicah: 4xe, Sahara 4xe in Rubikon 4xe. Prva dva bosta imela serijsko primaknjen priklopljiv štirikolesni pogon, Danini togi premi spredaj in zadaj, dvostopenjski reduktor ter zaporo zadnjega diferenciala. Izpeljanka Rubikon bo k vsemu dodala še Rock-Trac sistem, električno krmiljeni zapori prednjega in zadnjega diferenciala ter električno krmiljena odklopljiva stabilizatorja za najboljše možne terenske vozne sposobnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Jeep.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osveženi Toyota Land Cruiser za Evropo
Jeep Grand Wagoneer še vedno kot koncept