Novice

Jeep s sedmimi koncepti na velikonočni safari v Moabu

Intenzivno promocijo svežega Wranglerja, srčike Jeepa, Američani nadaljujejo s četico konceptov, s katerimi bodo nastopili na tradicionalnem Jeepovem velikonočnem safariju v Moabu.

Gre za skupno sedem konceptov, od katerih jih je pet osnovanih na Wranglerju, eden je v vojaško opravo odet Renegade, s sedmim pa poskušajo opozoriti na ne tako zelo oddaljen pričakovani prihod čisto novega Wagoneerja.

Jeep Wagoneer

1_Jeep_WagoneerNajbolje, da začnemo kar z njim. Koncept Wagoneer je pravzaprav nadgradnja zelo dobro ohranjenega originala iz leta 1965. Avtomobil so v celoti razdrli, njegovo šasijo ojačali, listnate vzmeti nadomestili z vijačnimi, zamenjali celoten volanski sistem in v nos vgradili 5,7-litrski osemvaljnik HEMI, ki ga je sicer moč najti v poltovornjakih RAM.

Jeep Sandstorm

2_Jeep_SandstormVerjetno najbolj »odbit« od vseh se zdi na Wranglerju osnovani Sandstorm, ki naj bi bil pravi puščavski baja dirkalnik. Prirezana streha, manjša zadnja vrata in podvozje s povečanimi vertikalnimi gibi koles spredaj (355 mm) in zadaj (457 mm). Tudi njemu so namenili V8 hemi agregat s prostornino 6,4 litrov.

Jeep 4Speed

3_Jeep_4SpeedKar za 430 kilogramov lažji 4Speed je speedster, bolj okreten in poskočen Wrangler, navdahnjen s koncepti Stitch iz leta 2013 in Pork Chop iz 2011. Klimatska naprava in radijski sprejemnik sta v celoti odstranjena, dodatne kilograme pa so prihranili še z izdelavo pokrova motorja in blatnikov iz ogljikovih vlaken. Varnostna kletka je izdelana iz tankostenskih krom-molibden cevi. V 4Speeda presenetljivo niso namestili kakšnega osemvaljnega hemija, ampak so tudi tu pazili na maso avta, saj so vgradili nov štirivaljni dvolitrski turbobencinski štirivaljnik iz Wranglerja, ki ga dopolnjuje 48-voltni blagi hibridni sistem.

Jeep B-Ute

4_Jeep_B-UteOsnovan na Renegadeu Trailhawk je ime B-Ute pravzaprav rezultat besedne igre kratice BU, ki je bila interna koda za dotični štirikolesnik. V smislu vojaške teme nadgrajen Renegade ima za približno 40 milimetrov privzdignjeno podvozje, terenske zmogljivosti pa so dodatno izboljšali z razklenjenim prednjim stabilizatorjem.

Jeep Nacho

5_Jeep_NachoNajbolj serijski od vseh Jeepovih Moab konceptov je Nacho. Slednjega namreč sestavljajo izključno serijski dodatki Mopar. Njegovo podvozje je privzdignjeno za pet centimetrov, kolesa so s visokim presekom in poudarjeno terensko grobim dezenom. Blažilniki na vzmetenju so Foxovi 2,5-palčni. Odštekano podobo dodatno poudarjajo vrata iz cevi in na umazanijo in zunanje vplive odporne preproge v kabini. Američani pravijo, da je celoten paket dodatkov, ki so jih namestili na koncept, cenjen na 14.000 dolarjev.

Jeep J-Wagon

6_Jeep_J-WagonNa Wranglerju Sahara osnovan J-Wagon je ob umirjenem urbanem izgledu zadržal terenske sposobnosti modela. Kolesa večjega premera so pri tem povečale oddaljenost trebuha od tal, privzdignjena točka sesalnega »dimnika« zmanjšuje vnos prahu v sesalni sistem 3,6-litrskega V6 bencinarja. Urbani izgled naj bi zaokroževal temno siv karoserijski lak s kontrastnimi oranžnimi dodatki.

Jeep Jeepster

7_Jeep_JeepsterJeepster sicer omenjamo kot zadnjega v četici konceptov, a menimo da je za Sandstormom pravzaprav drugi najbolj »odbit«. Njegova streha je prirezana za 5 centimetrov, prednje steklo pa za 2,5 stopinji bolj položno. Skupaj z rdeče-belo barvno kombinacijo vleče vzporednice z originalnim Speedsterjem iz leta 1966. Še ena posebnost Jeepsterja je v notranjost premeščeno nadomestno kolo s čimer je držalo na prtljažnih vratih moč izkoristiti za pritrditev kakšnega drugega kosa prtljage ali opreme.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Jeep.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Jeep s sedmimi koncepti na velikonočni safari v Moabu"


tha_man
6 leta 1 mesec nazaj

Nacho je top! Takega sem imel na baterije kot otrok, s 4×4 pogonom in delujočo vitlo 🙂

 
Brez prepovedi za dizelska vozila nemške vojske
Pininfarina postaja avtomobilski proizvajalec