Novice

Kaj je novega v najbolje prodajanemu hibridu na svetu?

Videli smo fotografije, videli avtomobil v živo, zdaj pa smo končno dobili še nekaj bolj oprijemljivih tehničnih informacij o četrti generaciji najbolje prodajanega hibrida na svetu. Novi Prius je zasnovan na arhitekturi TNGA, japonski proizvajalec vozil pa je v teh dneh podrobno razložil, kako so dosegli desetino nižjo porabo.

Eden izmed tehničnih draguljev nove generacije je učinkovit bencinski agregat. Pri Toyoti pravijo, da so povečali njegovo toplotno učinkovitost na 40 odstotkov. V primerjavi z običajnimi agregati, kjer je ta učinkovitost od 20-30 odstotkov, je Toyotin dosežek še bolj izrazit. Za dosego takšnega rezultata so izboljšali recirkulacijo izpušnih plinov (EGR) in učinkovitost izgorevanja. K odzivnosti agregata dodatno pripomoreta manjše trenje premikajočih delov in nizkoviskozno olje.

Prvič je Prius na voljo v dveh izvedenkah: z litij-ionsko ali nikelj-metal hidridno baterijo. Prva je najverjetneje del paketa Eco, ki postreže z nekje okrog 3,9 litri povprečne porabe na sto prevoženih kilometrov.

Če vas ne skrbi za povprečno porabo goriva, vas bo razveselilo dejstvo, da je po trditvah Toyote nova generacija Priusa vozniško odlična. O tem se bomo morali prepričati sami, vendar naj bi bila po zaslugi nove arhitekture TNGA torzijska togost povečana za 60 odstotkov. V enačbo je potrebno dodati še nižje težišče, zadnje dvojno vpetje in karoserijo iz jekla višje natezne trdnosti.

Toyota je že pred leti povedala, da želijo ustvariti model Prius, ki bi kupce navduševal z odličnimi voznimi lastnostmi, na drugi strani pa ponujal varčno in uglajeno vožnjo. Rezultati bodo znani v kratkem …

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiatovo obujanje imena Tipo
Ferrarijeva mojstrovina F12tdf