Novice

Kaj je povzročilo nesrečo Koenigsegga One:1 na Nürburgringu?

Na presenečenje vseh so pri Koenigseggu z obsežnim sporočilom na svojem blogu pojasnili, kaj je šlo narobe pri nesreči megavatnega športnika One:1. Kot so med drugim zapisali, ga bodo popravili in znova poskusili podreti rekord na slovitem dirkališču Nürburgring.

Švedski proizvajalec vozil je v svojem ”oporišču” v Ängelholmu do zadnjega vijaka pregledal poškodovano vozilo in odkril, da je do nesreče prišlo zaradi okvarjenega sprednjega levega senzorja ABS. Ker so izdelali le sedem primerkov, bodo za prihodnje podiranje rekorda uporabili isti avto, ki obenem pripada nekomu blizu podjetja.

V izjavi so podrobno opisali vzrok nesreče. ”One:1 je imel blokirana kolesa na sprednji osi pri približno 170 km/h na delu steze Fuchsröhre in je v zavoju Adenauer Forst zadel ograjo s približno 110 km/h. Udarec z ograjo je izstrelil avto v zrak do višine 22 metrov in ga obrnil za 180 stopinj, preden je pristal na zadnjem levem kolesu ter se poravnal z ogrado. Varnostne blazine, prekinitev dotoka goriva in ostale varnostne funkcije so se sprožile in delovale tako, kot so bile mišljene.”

Na zadnjem delu je zagorelo zaradi stika plošče iz ogljikovih vlaken in pregrete cevi izpušnega sistema, vendar je voznik požar hitro pogasil z gasilnim aparatom, ki je bil nameščen v vozilu. Analiza motornega računalnika je pokazala, da se je vključila lučka ABS v trenutku okvare, a jo je voznik najverjetne zaradi slabše vidljivosti skozi čelado in ob koncentraciji na progo spregledal. Pri Koenigseggu bodo spremenili programske nastavitve na vseh obstoječih avtomobilih in s tem še dvignili varnost svojih modelov.

Sistem Active Systems Warning trenutno nadzira delovanje vseh aktivnih sistemov v vseh Koenigseggih. Če pride do napake med vožnjo, sistem omeji hitrost na 100 km/h, vse dokler napaka ni odpravljena. A žal napaka na sistemu ABS ni vključena v celoto, kar bodo seveda zdaj nemudoma spremenili.

Kljub obsežnim poškodbam na vozilu, ni odtekla nobena tekočina, raven motornega in hidravličnega olja sta ostali nedotaknjeni. Vrata so ostala normalno funkcionalna, prav tako pomična streha. Po nesreči so voznika prepeljali v bolnišnico, vendar je bil kmalu odpuščen, pri Koenigseggu pa niso želeli sporočiti, kdo je sedel za volanom superšportnika.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Koenigsegg. Foto: Koenigsegg. EMS Norschleife TV)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Samsung želi svoj delež v avtomobilski industriji
600 konjev za zadnji BMW M5