Novice

Sklepno dejanje izbora Slovenski avto leta 2024

Zdaj je že povsem jasno: Slovenski avto leta 2024 je Renault Austral. Morda še nekaj besed o tem, zakaj.

Po seštevku glasov “ljudstva” – bralcev, poslušalcev in gledalcev ter devetih v izboru sodelujočih slovenskih medijev je naslov Slovenskega avta leta 2024  z doseženimi 50 točkami prepričljivo pripadel Renaultu Australu. Na drugo mesto se je uvrstila Hyundai Kona pred tretjeuvrščeno Toyoto C-HR. Četrto mesto je pripadlo Jeepu Avengerju, medtem ko je peto mesto zasedel MG 4 Electric.

V našem uredništvu smo na prvo mesto med petimi finalisti postavili Renault Austral, štiri točke smo namenili Toyoti C-HR in tri Hyundai Koni. Dve točki smo podelili Jeepu Avengerju, točko pa si je prislužil MG 4 Electric. Sicer pa si več o zakulisju dogajanja lahko ogledate v spodnjem videu.

Zakaj smo podelili največ točk Australu?

Naš prvi izbor za Slovenski avto leta 2024 je postal Renault Austral. Gre sicer za tipičnega predstavnika v segmentu srednje240113-IMG-0382 velikih križancev, ki je sicer tudi eden najbolje prodajanih segmentov našega trga. Francozi so šele z njim resno vstopili v ta razred in pripravili celostno zelo prepričljiv paket. Austral je avtomobil, ki sicer igra na znane in predvidljive tone, a to hkrati pomeni, da na vseh področjih lahko dobro ustreza profilu slovenskega kupca. Od potniške kabine do prtljažnika je primeren tudi za družinsko rabo.

V ponudbi ni dizelskega motorja, saj njegova motorna paleta sledi smernicam prihodnosti. Blago-hibridni pogonski sklop je osnovna stopnička, za zahtevnejše je na voljo tudi samopolnilni hibrid nove generacije. S pomočjo rešitev velikana Google ponuja Austral boljšo izkušnjo povezljivosti in delovanja večopravilne enote.

Ena od zanimivosti, ki se je naključno povezala z Australovo zmago v prostorih ljubljanske Helle Saturnus, podjetju skupine Forvia, je dejstvo, da prav tam izdelujejo prednja žarometa, zadolženi pa so tudi za proizvodnjo velikega sredinskega emblema, ki za sabo skriva radarska tipala. Zaposleni, ki so delali tudi v soboto, so si zato med našimi pripravami na dogodek lahko od blizu ogledali končen rezultat njihovega dela.

Prepričljiva sledilca

240113-IMG-0352Drugo mesto smo namenili Toyoti C-HR. Na prvo žogo C-HR morda ne spada ravno med očitne izbire, a so kupci že v preteklosti prepoznali in nagradili Toyotin pogum, zato je tudi druga generacija oblikovno drzen, svež in zanimiv model. Zaradi zunanje oblike sedenje zadaj res ni najbolj prijetno, bosta pa voznik in sovoznik izkusila nadpovprečno doživetje vožnje. C-HR ima vgrajen preverjeno učinkovit samopolnilni hibridni pogonski sklop, ki dodobra izniči potrebo po nakupu dražjih alternativ.

240113-IMG-0331Tri točke smo za tretje mesto podelili Hyundai Koni. Kona se med vsemi zdi model, ki najbolj očitno zre v prihodnost. Tudi pri njem ni več na voljo dizelskega motorja, a ponuja pestro motorno paleto, štirikolesni pogon in nenazadnje tudi baterijsko-električno različico. Kona je s prestopom v novo generacijo očitno zrasla, že skoraj vstopila v isti razred kot Austral in ima celo enako dolgo medosno razdaljo kot francoski tekmec. A se je s tem tudi opazno podražila, kljub manjšemu seštevku centimetrov je pri samopolnilnem hibridu na primer kar cenovno poravnana z Australom.

Znanilca

Jeepu Avengerju, aktualnemu Evropskemu avtu leta 2023, smo podelili dve točki. Je del najbolje prodajanega240113-IMG-0070 avtomobilskega segmenta v Sloveniji ter je s prihodom na trg označil nov začetek za znamko Jeep. Všečen in poln majhnih podrobnosti je na trg najprej prišel v električni različici, kasneje pa je sledila še izvedenka z zelo razširjenim koncernskim turbobencinskim pogonom. Jeep z Avengerjem kot še nikoli prej resno vstopa tudi na slovenski trg, s Stellantisovo pomočjo pa prinaša zaokrožen paket. Žal zaradi umestitve na koncernsko arhitekturo med drugim nekoliko trpi njegova prostorska prilagodljivost, s tehnično sorodnimi modeli si deli tudi nekaj manj dodelanih lastnosti, malo pa zmoti tudi omejena ponudba motorjev.

Na našem trgu je MG 4 prvi električni izdelek kitajske avtomobilske industrije, ki je – tudi na račun sprejemljive cene – uspel pritegniti večje število kupcev. Tudi sami smo ga imeli priložnost dodobra preizkusiti, saj smo ga med drugim zapeljali do Dalmacije ter se prepričali o učinkovitosti njegovega izključno električnega pogona. Še vedno velja za enega cenejših električnih modelov pri nas, ki ponuja res veliko. A po drugi strani je potrebno za bolje opremljeno različico s toplotno črpalko odšteti že skoraj 40 tisoč evrov.

Avtomobilizem.com (Foto: SAL/Uroš Modlic.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Sklepno dejanje izbora Slovenski avto leta 2024"


Gosic
3 meseci 13 dni nazaj

Zmagovalec Austral je bil izbran v Hella hali, kjer zgolj slučajno izdelujejo tudi njegove žaromete in sredinski emblem :)). Sicer pa kolikor berem komentarje lastnikov, gre za nov zanesljiv Renaultov proizvod.

3 meseci 12 dni nazaj

Tudi meni izbrana lokacija poraja pomisleke.
Austral je komaj dobro leto na trgu. Težko se je pogovarjati o zanesljivosti pri komaj 20 ali 50kkm.

xxl
3 meseci 13 dni nazaj

Z vašim izborom se ne morem bolj strinjati. Sam bi sicer kupil C-HR, všeč mi je Jeep (in nič več kot samo všeč, ostalo je bolj bogo), kot EV je zanimiv MG, ampak, izključno zaradi dostopnosti proti konkurenci.

 
Predstavitev jedrske baterije odpira številna vprašanja
Prenovljeni Hyundai Bayon: ne popravljaj, kar ni pokvarjeno