Novice

Kanadski milijarder z 220 milijoni evrov rešuje Aston Martin

Po mesecih ugibanj in špekulacij je kanadski milijarder Lawrence Stroll tudi uradno potrdil, da je v sklopu konzorcija mednarodnih investitorjev Yew Tree Overseas Limited vodil nakup 16,7-odstotnega deleža Aston Martina.

Pri Aston Martinu v zadnjem času očitno ni vse tako rožnato, kot nas prepričujejo. Britanci poskušajo namreč zbrati kar 500 milijonov funtov (preračunano skoraj 600 milijonov evrov) svežega kapitala za premostitev očitno zelo resnih finančnih težav. Preostali slabi dve tretjini  načrtovane dokapitalizacije želijo pokriti s pomočjo obstoječih delničarjev, pri čemer jim seveda ponujajo možnost povečanja obstoječih deležev.

Stroll bo nadomestil Penny Hughes na položaju predsednika Aston Martina, Andy Palmer pa naj bi, vsaj zaenkrat, ostal v vlogi vodje upravnega odbora podjetja. Več virov je potrdilo, da se bo ekipa Racing Formula One leta 2021 preimenovala v ekipo Aston Martin, mediji v Veliki Britaniji pa pravijo tudi ,da bo podjetje stopilo na pot prestrukturiranja, klestenja stroškov in vsesplošnega optimiranja poslovanja. Povedano drugače: obeta se tudi klestenje števila zaposlenih, a v tem trenutku brez konkretnih številk.

Strollovo imenovanje v odbor Aston Martina se je zgodilo tudi malo pred izdatno prilagoditvijo produktnega načrta za prihodnja leta. Vse kaže, da so lansiranje električnega Rapida zamaknili za nedoločen čas v prihodnost, tudi znamka Lagonda bo na obuditev morala počakati še vsaj do leta 2025, če ne še dlje. Prvotno so Angleži načrtovali potisniti Lagondo v prodajne salone že leta 2022, a se je izkazalo, da je razvoj električnih pogonskih sklopov bistveno bolj drag, kot so mislili, sami pa so primorani zmanjšati letne izdatke za 10 milijonov funtov (približno 12 milijonov evrov).

Podjetje se bo namesto na nove pogonske tehnike osredotočilo na sredinsko in tradicionalno gnane športne modele, od katerih ostajajo zvesti napovedanemu začetku prodaje 1.160-»konjskega« Valkyrie še v letošnjem letu, tehnično sorodni Valhalla pa naj bi se mu pridružil leta 2022. Še kakšno leto ali dve kasneje naj dodali čisto novi Vanquish, z ravno tako sredinsko nameščenim pogonskim sklopom.

Zamik lansiranja električnih modelov ne pomeni, da so obupali nad tem programom ali da so ga opustili. Priznavajo, da je razvojni program, ki je potekal z Red Bull Advanced Technologies in katerega plod je hiperšportni Valkyrie, povsem ustavljen. V tem trenutku so del pozornosti namenili razvoju hibridnega pogona s kombinacijo prisilno polnjenega agregata V6, ki naj bi bil nared za serijsko proizvodnjo do leta 2025.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault, Nissan in Mitsubishi z novim dogovorom za prihodnost
Porsche bo leta 2021 odprl ogromen doživljajski center v Italiji