Novice

Klic v sili od leta 2018 obvezna oprema avtomobilov

V skladu z novim predlogom evropske regulative bo moralo imeti vsako novo prodano vozilo od marca 2018 naprej serijsko vgrajen sistem za klic v sili, ki bo v primeru nesreče samodejno poklical reševalno službo.

Odbor Parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov  je, s 26 glasovi za in le 3 proti, podprl predlog zakonodaje za vgradnjo varnostnega asistenčnega sistema eCall, ki v primeru nesreče samodejno pokliče na številko 112 –  enotno evropsko številko za klic v sili.

Nekateri proizvajalci že imajo podobne sisteme vgrajene v svoja vozila, med njimi je na primer tudi sistem OnStar proizvajalca General Motors, ki je v uporabi v Združenih državah Amerike in Kanadi. V Evropi bo General Motors omenjeni sistem začel vgrajevati v vozila Opel/Vauxhall od avgusta naprej, ko bo v prvi fazi na voljo v trinajstih evropskih državah.

S sprejetjem predloga so pri Odboru naložili dodatne obveze proizvajalcem vozil, uradno pa bodo zakon najverjetneje sprejeli aprila, ko bo potekala seja Evropskega parlamenta. S sprejetjem ločenih obvez so že junija 2014 državam članicam naročili, da morajo imeti pripravljeno infrastrukturo za sistem eCall najkasneje do oktobra 2017.

Češka poslanka Sehnalová je ob včerajšnjem sklepu o podprtju zakonodaje povedala: “S sistemom eCall želimo povečati učinkovitost reševalnih služb v okviru t.i. zlate ure, torej obdobja po nesreči, ko se odloča o življenju in smrti. Rabimo torej sistem, ki bo uporabljal javno storitev za reševalne službe, torej številko 112, odpravil problem jezika in uporabljal enake standarde povsod po Evropi.” Na vprašanje glede varovanja zasebnosti je odgovorila, da že od začetka vztrajajo pri varovalkah za osebne podatke in želijo zagotoviti, da ne bo stalnega nadzora pod tem sistemom. Potrošniki naj bi za sistem po njenem mnenju odšteli nekaj deset evrov oziroma manj, ko bo sistem množično vpeljan. Poleg tega je povedala, da se bo opremljanje vozil začelo postopoma, na nekaterih tipih novih vozil, ter da bo prehodno obdobje trajalo do marca 2018, kar naj bi omogočilo vzpostavitev zanesljivega sistema.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews, Evropski parlament. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Klic v sili od leta 2018 obvezna oprema avtomobilov"


mrtwelvetrees
5 leta 2 meseci nazaj

je že bil cajt….

 
Predelava vozila odraža življenjski slog lastnika
Prve slike nove generacije Jaguarja XF