Novice

Kolesni elektromotorji prihodnosti iz slovenskega Elapheja

Razvoj elektrificiranih pogonov je v zadnjem času intenziven kot še nikoli prej. Dokaj samosvojo pot pri tem pa vodijo že poldrugo desetletje v slovenskem Elapheju.

Nekoč izključno razvojno-raziskovalno podjetje je v slabih petnajstih letih dela razvilo svoj glavni izdelek do stopnje, ko ga lahko ponudijo trgu kot celovito rešitev električnega pogona za avtomobile.

Jedro ponudbe je zaenkrat prvenstveno oprto na tip motorja M700, v sklepni fazi razvoja pa imajo tudi že šibkejši in mersko manjši ter zmogljivejša in mersko večja tipa (S400, M1100 in L1500) kolesnih motorjev. A pri Elaphe razmišljajo bistveno širše kot nekateri konkurenti, saj dojemajo kolesne motorje kot predpogoj za vzpostavitev celotnega pogonskega paketa z naprednimi funkcijami, ki s klasičnim osrednjim elektromotorjem niso uresničljive v takšni meri kot z zasnovo s kolesnimi motorji.

Poglavitna prednost Elapheja je, da poleg samih kolesnih motorjev ponujajo trgu tudi krmilno elektroniko. Njeno bistvo pa je opremljenost z naprednim krmiljenjem vektorskega nadzora navora za povečano stabilnost vožnje skozi ovinke in zagotavljanje minimalnega možnega zdrsa pogonskih koles. Poleg standardne funkcije regenerativnega zaviranja in celo funkcije regenerativnega ABS-a je možno motorje opremiti tudi z eno od standardno pripravljenih različic zavor »s police«. Kupcem ponujajo tako bobnaste zavore kot tudi kolutne zavore z enojnimi oziroma dvojnimi zavornimi čeljustmi v primeru potreb po večji zavorni sili.

V skladu z imenom ima motor M700 nazivni navor 700 Nm, začasno razvija največ 75 kW, konstantno pa zmore zagotavljati največ 55 kW pogonske moči. Ker sta v vozilu vgrajena vedno najmanj dva kolesna motorja, pomeni to skupno sistemsko moč 150 kW (204 KM) hipne moči in še vedno zelo poskočnih 110 kW (150 KM) konstantne moči. V primeru vgradnje štirih motorjev, po dveh na sprednji osi in po dveh na zadnji osi, govorimo o štirikolesnem pogonu in jasno dvakratniku opisanih zmogljivosti.

Fantje pri Elaphe močno verjamejo v prednosti tovrstnega pogonskega koncepta. Prepričani so namreč, da bo oblikovalcem in snovalcem avtomobilov odprl povsem drugačne možnosti snovanja avtomobilov prihodnosti, saj se jim ne bo treba ukvarjati s tem, kam »pospraviti« pogonski sklop, saj je ta sila enostaven, kompakten in vgrajen na mestu, kjer je najmanj v napoti – v kolesih.

Za pokušino je Elaphe pripravil zgovoren video posnetek, ki prikazuje njihove kolesne motorje v akciji v polarnem mrazu poligona na severu Kitajske.

Zadeva je videti zelo obetavno in kdo ve, kdaj bo potencial, v katerega verjamejo v Ljubljani, prepoznal tudi kateri od velikih svetovnih avtomobilskih proizvajalcev ter ga vgradil v tisoče svojih električnih vozil?

Avtomobilizem.com (Vir: Elaphe, Motor Authority. Foto in video: Elaphe.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Kolesni elektromotorji prihodnosti iz slovenskega Elapheja"


5 leta 9 meseci nazaj

Kakšna predstavitev! Namesto, da bi prikazali primerjalni test med “klasičnimi” in elaphe el. motorji …

 
Bodo pametni telefoni izpodrinili avtomobilske ključe?
Italija v dirko za prvo mesto v elektromobilnosti