Novice

Bodo pametni telefoni izpodrinili avtomobilske ključe?

Združenje avtomobilskih proizvajalcev in proizvajalcev zabavne elektronike CCC pripravlja standarde za avtomobilske »ključe« prihodnosti.

Izraz ključi je v navednicah zato, ker gre dejansko za pripravo standardov, s pomočjo katerih bi lahko v prihodnosti naše pametne telefone uporabljali kot nadomestek običajnih avtomobilskih ključev.

Da ima napoved priprave standarda za digitalne ključe (Digital Key Release 1.0) tako imenovanega združenja avtomobilske povezljivosti CCC (Car Connectivity Consortium) resno težo, priča tudi dejstvo, da so v njem zbrani pomembni igrali obeh svetov – Volkswagen, BMW, Hyundai, Apple, LG in Samsung.

Pri CCC pravijo, da zagotavlja nov sistem najvišjo stopnjo varovanja za dostop do vozila. Tehnika je osnovana na protokolu NFC, s čimer je bistveno bolje zaščitena pred vdori in zlorabami kot obstoječi brezžični sistemi avtomobilskih ključev.

Prva generacija tehničnih zahtev 1.0 je ustvarila veliko zanimanja avtomobilskih proizvajalcev in proizvajalcev pametnih telefonov, posledično pa CCC že dela na pripravi generacije digitalnega ključa 2.0. Da je CCC v vmesnem času še pridobil na pomembnosti so poskrbeli združenju pridruženi Audi, General Motors in številna druga podjetja.

Ideja sama po sebi pravzaprav ni nekaj posebej novega, saj Tesla z njihovima modeloma S in X že nekaj časa omogoča poveljevanje avtu z uporabo pametnega telefona. Najnovejši Model 3 pa je celo že v osnovi dobavljiv brez klasičnega ključa, tako da se mora uporabnik za normalno uporabo povezati z njim preko pametnega telefona.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Tesla, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen dvakrat najhitrejši na Pike’s Peak
Kolesni elektromotorji prihodnosti iz slovenskega Elapheja