Novice

Konceptni Forease v čast 20 letnice Smarta

Smart je z nami že dvajset let. V tem času so predstavili že nekaj odbitih oblikovnih študij in Forease je še ena takšnih.

V čast dvajsetletnici obstoja bodo Nemci v Pariz prihodnji teden pripeljali koncept Forease. Ta s svojo roadstersko zasnovo vleče vzporednice z odštekanim Crossbladeom iz leta 2001 in nekoliko bolj zadržanim Forspeedom iz 2011. Podobno kot slednji, ki je mimogrede takrat nakazoval oblikovne smernice danes že aktualnih Smartov, je tudi tokratni primerek gnan električno.

Strogo tehnično gledano je Forease osnovan na aktualnem modelu EQ Fortwo Cabrio, pri čemer, tako Smart, je »brezpogojno odprt« in »olajšan nepotrebnega balasta«.

V tem smislu so prednjo šipo znižali, streho v celoti odstranili in za vsakim sedežem namestili preprosta varnostna loka. Oblikovno ima koncept še njemu lastna odbijača, samosvoje oblikovana LED žarometa spredaj in zadnje svetilke v 3D izgledu, opremljene ravno tako s svetlečimi diodami. V kabini izstopa zgoraj odrezan volanski obroč ter sedeža, prevlečena v kontrastno belo-črno prevleko z dodatkom florescentne zelene.

O tehničnih lastnostih koncepta Smart ne poročajo, a ker je osnovan na serijskem EQ Fortwo Cabrio je zelo verjetno, da mu za pogon služi 81-»konjski« elektromotor, ki žene zadnji kolesni par, ter 17,6 kilovaturna litij-ionska baterija. Največja hitrost je zelo verjetno tudi tu omejena na 130 km/h, a to najbrž niti ni tako zelo pomembno, saj jih ni prav veliko, ki bi se bili pripravljeni voziti hitro v tako odprtem avtu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Smart.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porsche predstavil dirkalnik 935 Clubsport
Proti Elonu Musku vložena tožba zaradi prevare