Novice

Končno, Tesla Cybertruck: poltovornjak za vernike ali avtomobilska revolucija?

Skoraj točno pred štirimi leti je Tesla pokazala prvi prototip Cybertucka, vmes pobrala dva milijona rezervacij in s številnimi obljubami dolgo časa pustila javnost na trnih. Danes ponoči se je v Austinu, v zvezni državi Teksas, kjer ima Tesla svoj sedež, odvil slavnostni dogodek, na katerem so pokazali serijsko različico modela, razkrili več informacij in kupcem predali prvih deset poltovornjakov.

Po letih špekulacij, govoric in sporočil od Elon Muska je “limonade” naposled konec. Ob prvem razkritju Cybertrucka so bile obljube velike. Šlo naj bi za cenovno dosegljiv poltovornjak z velikim dosegom in zmogljivostjo. Danes ponoči je postalo jasno, katere obljube je držal Musk.

Obljube in realnost

Na predstavitvi je bilo največ govora o različici Cyberbeast, ki jo poganjajo trije elektromotorji in ima skupaj 845 “konjskih” moči. Za nekoliko bolj konzervativne kupce je na voljo izvedenka z dvema elektromotorjema in štirikolesnim pogonom, ki ima 600 “konjev” sistemske moči. Šele leta 2025 naj bi na ceste zapeljala najcenejša različica z enim elektromotorjem, za zdaj podatkov o moči pri Tesli še niso razkrili.

Musk je pred štirimi leti pri vstopnem modelu govoril o ceni 40 tisoč dolarjev (36.600 evrov) in 400-kilometrskem dosegu. Stvaritesla-cybertruck (5) so se od takrat precej spremenile, saj je cena za vstopni Cybertruck postavljena na 61 tisoč dolarjev (55.800 evrov). To je 20 tisoč dolarjev (18.300 evrov) oziroma 53 odstotkov več, a naj bi doseg ostal v območju 400 kilometrov. Različica z dvema elektromotorjema bi morala stati 50 tisoč dolarjev (45.700 evrov), nova cena je prav tako znatno poskočila na 80 tisoč dolarjev (73.200 evrov). A so se tukaj izboljšale zmogljivosti, saj pospeši od 0 do 100 kilometrov v 4,1 sekunde (prej 4,5 sekunde) in ima 550 kilometrov dosega (prej 480 kilometrov). Njena vlečna zmogljivost  je 4.990 kilogramov.

Cyberbeast oziroma različica s tremi motorji je pred štirimi leti imela napovedano ceno 70 tisoč dolarjev (64 tisoč evrov), obljubljen doseg vsaj 800 kilometrov in vlečno zmogljivost nad 6.350 kilogramov. Nova cena je 100 tisoč dolarjev (91.500 evrov), ima 515 kilometrov dosega. Bistveno manjša je tudi vlečna zmogljivost, saj je enaka različici z dvema elektromotorjema – 4.990 kilogramov. No, vsaj pospešek 2,9 sekunde od 0 do 100 kilometrov je bil pravilno napovedan. Musk je na dogodku omenil tudi suho težo Cybertrucka, ki se ustavi pri treh tonah.

Za zdaj le desetim kupcem oziroma zaposlenim v podjetju

tesla-cybertruck-interiorPredstavitveni dogodek je bil sila zanimiv, saj so na njem Cybertruck veliko primerjali s konkurenco, vanj streljali z brzostrelko, po šipah udarjali s kijem in na koncu predali prve primerke desetim kupcem. Zanimivo, vsi kupci so zaposleni v Tesli. Preostali svet bo moral na svoje poltovornjaka še počakati, saj bo proizvodnja v nekoliko večjem številu stekla prihodnje leto. Takrat bodo znani tudi določeni podatki, ki jih pri Tesli (vsaj ta trenutek) še niso želeli razkriti. Tudi kapaciteta baterijskih paketov.

Avtomobilizem.com (Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Končno, Tesla Cybertruck: poltovornjak za vernike ali avtomobilska revolucija?"


Gosic
7 meseci 25 dni nazaj

Povdarek samo na dosegu. Redko pa o tem koliko bo to dejansko stalo na 100 prevoženih kilometrov. Je razlika če taka nepotrebna škatla ‘žre’ 25-30 kWh ali 15 kWh. Sploh če je treba filat na javnih polnilnicah. Pa tudi za vprašat bi se bilo, da bi iz ene baterije, ki jo vsebuje ta škatla, lahko naredili najmanj dve bateriji za manjša avtomobila.

tha_man
7 meseci 24 dni nazaj

Tipičen američan – bigger, better, briga njih za malenkosti s katerimi se obremenjujemo v EU. Znajo pa naredit show, drag race z 911 je bil kar smeh 🙂

 
Zaslon na pokrovu in retro poteze za novodobni Renault 5
ACEA z novim manifestom za prihodnost mobilnosti