Novice

Konec obdobja; po 12 letih konec švedske proizvodnje Volva XC90

V prejšnjem tednu se je po kar 12 izjemno uspešnih letih zaključilo obdobje za Volvovo švedsko proizvodnjo ikonskega XC90; avtomobila, ki je revolucioniral globalni SUV sektor.

Zgodba se je pričela 7. januarja 2002, ko je Volvo Car Corporation predstavil težko pričakovan nov model na avtomobilskem salonu v Detroitu. Šlo je za avtomobil, po katerem so hrepeneli predvsem prodajalci in kupci v Ameriki, Volvo XC90.

Avtomobil, k je prejel več kot 100 mednarodnih nagrad, vključno z nagrado SUV leta v 2003, imenovan je bil tudi za Najboljši švedski izvozni produkt. Že pred samo prodajo v 2003 so Volvo prodajalci prejeli 15.000 naročil.

636.143 proizvedenih vozil XC90

Vse dobre stvari se enkrat končajo. Po kar 646.143 proizvedenih vozilih XC90 bo legenda avtomobilskega sveta zapustila tovarno Torslanda in naredila prostor za novo generacijo XC90. Zadnji XC90, ki je bil narejen v Göteborgu, bo razstavljen v Volvo muzeju, ki je ravno tako lociran v Göteborgu. Proizvodnja trenutnega XC90 se bo nadaljevala v Volvovi novi tovarni v Daqingu kasneje v tem letu, pod imenom Volvo XC90 Classic, ki se bo prodajal le na Kitajskem.

Povsem nov Volvo XC90 se bo proizvajal v tovarni Torslanda. Proizvodnja avtomobila, ki bo razkrit v avgustu, se bo pričela konec januarja 2015.

Hans-Olov Olsson, ki je trenutni podpredsednik upravnega odbora Volvo Car Corporation, je bil konec 90. let odgovoren za prodajo v ZDA. Leta 1998 je uspel prepričani takratnega generalnega direktorja, Tuvea Johannessona, da podjetje vlaga v SUV-je.

Avgusta 1998 je bil projektni direktor Volvo Cars, Hans Wikman, pooblaščen za razvoj načrta za modern 7-sedežni SUV, ki ni smel biti prevelik. Projekt se je imenoval P28 in je temeljil na isti platformi kot Volvo S80 ter naj bi bil predstavljen v letu 2002. Cilj je bil prodati 50.000 vozil letno in je na koncu presežen; med najboljšimi leti 2004-2007 je bilo letno prodanih okoli 85.000 vozil. ZDA je bil največji trg za XC90, z rekordnimi številkami prodanih primerov v letih 2004 (38.800) in 2005 (36.200).

Istočasno so se ustvarjali trije dizajnerski predlogi, dva v Kaliforniji in eden v Göteborgu. Ženska referenčna skupna se je nato združila v Kaliforniji, vključno s švedsko igralko Maud Adams, in prispevala svoje želje ter komentarje, saj so ameriške ženske predstavljale velik delež cilje skupine.

41° C v puščavi

4. maj 1999 je bil pomemben dan za projekt. Pri temperaturah okoli 41° C so bili trije dizajnerski predlogi predstavljani na Volvovi testni stezi zunaj Phoenixa v Arizoni. Višje vodstvo in nekateri člani prihodnjega projektnega managementa so se udeležili srečanja s ciljem, da najdejo skupni jezik pri fokusu za dizajnu. Zmagovalni predlog zunanjosti je oblikoval Doug Frasher iz Volvovega konceptnega centra v Kaliforniji, ki je oblikoval tudi zunanjost za Volvo S80.

Hans Wikman se spomni občutka, ko je ekipa vodstva pregledovala tri dizajnerske alternative pod žgočim puščavskim soncem: »Vsi v projektni ekipi so bili pod majhnim pritiskom. Konec koncev je bil program SUV že večkrat predhodno preložen. Držali smo pesti, da bi tokratni dizajn in planirana vsebina bila dovolj dobra, da bi ga vodstvo potrdilo brez zadržkov. In točno to se je zgodilo.«

Spodbuda segmentu SUV

Mnogo kritikov je menilo, da Volvo Car Corporation leta 2002 vstopa v segment SUV prepozno. Izkazalo se je, da je bil XC90 spodbuda za celoten segment, saj je reševal mnoge probleme, ki so se pojavljali v predhodnih SUV-jih.

»Uporabljali smo delovno hipotezo »naslednja generacija SUV-jev«,« pojasni Hans Wikman. »Z drugimi besedami, z XC90 smo predstavili inovativne rešitve za pomanjkljivosti, po katerih so bili znani SUV-ji v tistem času.«

Te rešitve so bile:

  • Možnost ravnega prostora za tovor za sprednjimi sedeži.
  • Vozne lastnosti, ki so enake tistim v običajnih avtomobilih.
  • Vodilna ekonomičnost porabe goriva znotraj segmenta.

Pet globalnih inovacij

Volvo XC90 je ob predstavitvi leta 2002 prinesel tudi pet globalnih inovacij:

  • RCS (Roll Stability Control), sistem, ki uporablja žiro senzor za zaznavanje in preprečevanje tveganja prevračanja in ROPS (Roll Over Protection System) za optimiziranje zaščite vseh v vozilu v primeru, da se kljub vsemu pripeti prevračanje.
  • Napihljive stranske zavese za vse tri vrste sedežev.
  • Integrirana, prilagodljiva blazina za otroke v drugi vrsti.
  • Varnostni pasovi z zategovalniki za vse sedeže.
  • Nižja sprednja prečka, ki je imela nalogo aktivirati avtomobilske varnostne sisteme v primeru trčenja.

Več kot desetletje kasneje je inštitut IIHS še vedno uvrščal XC90 med najvarnejše avtomobile na trgu s titulo 2014 Top Safety Pick+.

Volvo XC90 je bil predstavljen s pet ali šestvaljnimi motorji. Leta 2004 je bila ponudba razširjena z močnim V8 motorjem, narejenim iz aluminija, ki je bil združen s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom.

»S prvo generacijo XC90 smo se veliko naučili«

Sedaj bo prva generacija XC90 naredila prostor za naslednjo, avtomobil, ki je naredil napredek na področju razvoja in vsebin.

»Prepričan sem, da bodo naši kupci zelo zadovoljni,« pojasni Dennis Nobelius, ki je odgovoren za povsem nov XC90. »Veliko smo se naučili o pomembnem celostnem pristopu za vse v avtomobilu, ko gre za nadaljevanje tega uspeha.«

»Naš povsem nov XC90 ni samo naraven razvoj izjemno uspešnega avtomobila, je tudi odličen primer transformacije Volva, oboje znotraj podjetja in s perspektive blagovne znamke,« pojasni Lex Kerssemakers. »Veselim se novega obdobja uspeha.«

Vir: Volvo

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagnov novi srednjeveliki SUV bodo izdelovali v Chattanoogi
Prenovljeni Volkswagen Scirocco za športnike po duši