Novice

Lahko dražji Fiat 124 Spider zasenči kultno MX-5?

Fiat 124 Spider si osnovo deli z odlično Mazdo MX-5, a se od bližnje sorodnice razlikuje po treh ključnih stvareh – znački, motorjih in ceni.

V Sloveniji se cene za Mazdo MX-5 pričnejo pri 23.990 evrih, a bo za lažjo primerjavo bolj primerna cena v Italiji, kjer MX-5 lahko kupiš od 25.300 evrov dalje. Cena za novi Fiat 124 Spider se pri naših sosedih začne pri 27.500 evrih, a kot pravijo pri italijanskem proizvajalcu vozil nudi kabriolet neprimerljivo mero zabave. Na voljo je tudi različica Abarth, ki pa je še za nekaj odtenkov dražja kot običajni Spider, denarnico vam bo spraznila za vsaj 40.000 evrov. Mogoče še en zanimiv podatek: Ford Mustang z 2,3-litrskim agregatom EcoBoost stane od 38 tisoč evrov dalje, torej manj kot divji 124.

Pod pokrovom motorja se skriva 1,4-litrski prisilno polnjeni štirivaljnik s 103 kilovati moči in 240 njutnmetri navora, pri različici Abarth pa je spredaj nameščen enak motor, prirejen za 127 kilovatov moči in 250 njutnmetrov navora.

Kljub drugačni znački ne moremo mimo potniške kabine, ki je na las podobna tisti iz MX-5. A to ni slabo, saj ima Mazda eno najbolj uporabniku prijaznih notranjosti. Za razliko od ostalih Fiatov, model 124 nima serijsko nameščenega zaslon na dotik, tudi pri najvišji stopnji opreme Lusso je potrebno za novo 7-palčno enoto doplačati. Zunanjost je navdihnil prvotni 124 Spider iz leta 1966, a kot se za novodobno vozilo spodobi, je kupcem na voljo kar osem različnih zunanjih barv.

Naročila bodo začeli pobirati proti koncu meseca, prvi primerki pa bodo na ceste zapeljali v zadnji četrtini leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoevolution. Foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Lahko dražji Fiat 124 Spider zasenči kultno MX-5?"


Bucko99
7 leta 10 meseci nazaj

Kaj Italijani nimajo nobenih subvencij za ”svoje” izdelke ?

Blinder
7 leta 10 meseci nazaj

Teh par 1000 € bo mogoce samo v Italji. Prostovolji prispevek za tiste, ko zelijo podpirat domace izdelke.

Locher
7 leta 10 meseci nazaj

Že izgled je vreden teh par tisočakov več.

 
Odstop prvega moža Suzukija
Mazdin premik v filozofiji prinaša povečano udobje s pomočjo sistema GVC