Novice

Lahko Mercedes-Benz s svojim varnostnim sistemom prehiti Volvo?

Mercedes-Benz je še razširil zmožnosti svojega sistema Pre-Safe, ki je s 14 varnostnimi elementi postal eden ključnih varnostnih sistemov v avtomobilski industriji. Širokemu naboru varnostnih funkcij so se pridružili še impulzna stranska funkcija, varnostna zvočna funkcija in napihljivi zadnji varnostni pasovi.

Šteje vsak milimeter

Matthias Struck, inženir pri oddelku za pasivno varnost, je v pogovoru dejal, da pri nesreči, kjer v naše vozilo bočno prileti drugo vozilo, šteje vsak milimeter oddaljenosti potnika od zmečkljive cone vozila. Ker je varnostni prostor pri stranskem trku močno omejen, s premikom potnika proti sredini vozila le delček sekunde pred udarcem ublažimo ali preprečimo najhujše. Impulzni premik potnika deluje preko napihljivih zračnih komor vgrajenih v bočni del hrbtnega dela sedeža in je eden izmed novih varnostnih elementov, ki še dvignejo varnostno osredotočenost stuttgartske zvezde.

Sistem odlično deluje tudi v primeru, da potnik ne sedi v pravilnem položaju in ga prisili, da se ob nesreči poravna ter s tem aktivno pripomore k manjšim poškodbam.

Zaprta ušesa še pred trkom

Mercedes je med prvimi proizvajalci vozil v svoj varnostni sistem vključil sistem Pre-Safe Sound, ki preko naravnega refleksa pripravi ušesa potnikov na visok zvok ob trku z drugim vozilom.

Narava nas je pametno obdarila s posebno mišico v našem ušesu, ki se na glasen zvok odzove s krčenjem. Stapedius se skrči in izgubi se povezava med notranjim ušesom in bobničem, s čimer zaščiti uho pred preglasnimi zvoki.

Nemški proizvajalec vozil je ta refleks uporabil v prid varnosti in v sklop varnostnih rešitev Pre-Safe dodal zvočno funkcijo. Preko zvočnikov se tik pred trkom sprosti ”mrtev” zvočni signal, ki sproži mišico stapedius in s tem uho pripravi na glasen pok ter prepreči morebitne slušne težave potnikov po nesreči.

V razred E prvič prihajajo napihljivi varnostni pasovi

Novi razred E bo prvič opremljen z napihljivimi varnostnimi pasovi na zadnjih sedežih, do sedaj je bila omenjena varnostna tehnologija na voljo le v najbolj prestižnem razredu S.

Varnostni pas je eden najbolj pomembnih izumov dvajsetega stoletja in je rešil veliko življenj. Skozi dolga leta je bilo njegovo delovanje optimizirano za maksimalen varnostni efekt, a tehnološki razcvet se odvija prav v teh letih. Mercedes bo novi razred E opremil z napihljivimi varnostnimi pasovi na zadnjih sedežih, opcijsko pa bosta lahko s tem sistemom opremljena tudi sedeža v prednji vrsti.

Varnostni pas je sestavljen iz enega dela, vanj je všita varnostna blazina, ki se, preko trgajočih šivov, v primeru nesreče samodejno sproži. Zaradi večje naletne površine se sila po zgornjem delu telesa bolj enakomerno porazdeli in s tem pripomore k manjših poškodbam udeležencev v prometni nesreči. Inovacijo bodo cenili predvsem starejši, saj zaradi manjše trdote in prožnosti kosti pri slednjih hitreje pride do zlomov in poškodb.

Besedilo: Gašper Pirman, fotografije: Gašper Pirman, Mercedes-Benz, video: Mercedes-Benz.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hondin Civic se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov
Pri DS-u pripravljajo svoj največji model