Novice

Lahkokategornik Ford Fusion tehta toliko kot mala Fiesta

Prej nekaj dnevi smo pisali o novem Mustangu, ki naj bi z novo generacijo šokantno pridobil kar nekaj kilogramov. Za protiutež so pri Fordu brž pokazali, da so kljub temu še vedno na pravi poti: koncept Ford Fusion namreč tehta kar 317,5 kilogramov manj kot serijski model.

Koncept Ford Fusion je zaradi uporabe aluminijeve zlitine in posebnega jekla lažji od serijskega Ford Fusiona za neverjetnih 317,5 kilogramov. Ford je za dosego tega cilja izbral materiale in tehnologijo, ki jih že uporablja v povsem novem  F-150. Koncept je 25 odstotkov lažji in podobne mase kot razred manjša Ford Fiesta. Manjša masa vozila posledično občutno zniža povprečno porabo, izpust ogljikovega dioksida in izboljša zmogljivosti. Pri Fordu so sporočili, da lahko vozila z omenjeno tehnologijo začnejo proizvajati masovno in brez čakanja.

”Ljudje si želijo predvsem nižjo povprečno porabo, obenem pa bi imeli vozilo z najnovejšo možno tehnologijo, ki navsezadnje največ doda k končni masi vozila. Največja pozornost v prihodnosti bo namenjena proizvodnji izredno lahkih vozil in pri Fordu že zdaj pospešeno iščemo rešitve za znižanje mase vozila,” je dejal Raj Nair, podpredsednik oddelka za globalni razvoj produktov.

Fordov koncept uporablja številne rešitve, ki so dandanes že znane z drugih področjih.  Med njimi je tudi aluminij, kemično utrjeno steklo in napredna lahka plastika, ki so uporabljeni tudi za podvozje, šasijo, karoserijo, notranjost in akumulator. Pri projektu so sodelovali z vladno organizacijo za tehnološki razvoj energijsko varčnih vozil in podjetjem Cosma International. Kdaj bo omenjena tehnologija uporabljena v Fordovih serijskih vozilih, še ni znano.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Lahkokategornik Ford Fusion tehta toliko kot mala Fiesta"


Blinder
9 leta 10 meseci nazaj

ljudje pa še vedno hočejo čimbolj težek avto da čimveč nevarnosti prenesejo na soudeležence v prometni9 nesreči

 
Novi petvratni Mini
Subaru z novim rekordom Isle of Man