Novice

Subaru z novim rekordom Isle of Man

Reli voznik Mark Higgins je po letu 2011 zopet postavil nov najhitrejši čas na eni izmed najbolj razburljivih dirk. Na Tourist Trophy Mountain Course na otoku Isle of Man je s povsem novo Subaru Imprezo WRX STi postavil rekorden čas 19 minut in 26 sekund.

Leta 2011 je, prav tako s Subaru Imprezo WRX STI, postavil čas 19 minut in 56 sekund, ki ga je v letošnji ponovitvi popravil za neverjetnih 30 sekund. V svojem tretjem hitrem poizkusu je 60 kilometrov dolg krog odpeljal s povprečno hitrostjo 187 km/h. Po informacijah iz Subaruja je bila največja hitrost na nekaterih odsekih dirke neverjetnih 260 km/h.

Z novim rekordom je postavil hitrejši čas, kot ga beleži najhitrejši ultralahki 125-kubični motocikel in se hkrati zelo približal rekordnemu času motocikla s prikolico iz leta 2007. Absolutni rekord še vedno drži Bruce Anstey, ki je s Superbike motorjem prevozil krog v 17 minutah in 6,7 sekundah s povprečno hitrostjo 213 km/h.

2.5-litrska Impreza WRX STI, ki jo je vozil Higgins, je bila zelo podobna serijski izvedenki. Z motorja je bil odstranjen omejevalnik hitrosti, vzmetenje je bilo zamenjano z dirkalnimi blažilniki in vzmetmi, zamenjana so bila tudi platišča, na katerih so bile nataknjene cestne pnevmatike Dunlop Direzza. Zamenjati so morali še hladilni sistem, da je uspešneje hladil motor ob večjih naporih. Za večjo varnost je skrbela varnostna kletka.

”Danes smo naredili dober krog in resnično sem zadovoljen z novim rekordom. Šasija novega vozila je izredno dobra in mi je dopuščala, da sem pridobil veliko časa na tehnično zapletenih odsekih,” je dejal aktualni rekorder Higgins.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Autoblog. Foto: Subaru)

Opomba uredništva: Po pripravi članka smo izvedeli, da se je Higgins ponovno vrnil na progo, saj je menil, da ga je nekaj napak med rekordno vožnjo po nepotrebnem zavrlo in se odrazilo v slabšem času. Vožnjo je končal z novim rekordom proge: 19 minut in 15 sekund ob povprečni hitrosti 189 km/h. Po vožnji je povedal: “To je bila odlična vožnja in lahko sem naredil veliko čistejši krog, saj se še vedno učim, kje lahko grem na polno z avtomobilom,” ter še dodal: “Ne morem prehvaliti novega WRX STI in tega, koliko (zlo)rabe prenese, saj smo ga vozili brez milosti tri zelo hitre kroge, na progi, ki je vse prej kot lahka. Podvozje na novem modelu je dejansko kot noč in dan.” Ob tem se je še zahvalil vsem, ki so s svojim prostovoljnim delom omogočili ponovitev vožnje v varnih pogojih. (Vir: Jalopnik)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lahkokategornik Ford Fusion tehta toliko kot mala Fiesta
Mini replika iz kock Lego