Novice

Lamborghini v ZDA odpira prvi laboratorij za razvoj ogljikovih vlaken

Lamborghini se je že dokazal kot vodilni avtomobilski proizvajalec pri razvoju in uporabi ogljikovih vlaken, zato so sklenili sodelovanje z letalskim proizvajalcem Boeing ter začeli z uporabo ogljikovih vlaken v letalski industriji.

Proizvajalec superšportnih vozil je v Seattlu, blizu sedeža Boeinga, odprl napreden laboratorij za kompozitne strukture (Advanced Composite Structures Laboratory). Ločeno od sedeža podjetja, ki je v lociran v Sant’Agati v Italiji, bodo v ZDA preučevali nove visokozmogljive materiale in njihovo uporabo v industriji.

Podjetje je že razvilo povsem nov tip kovanega kompozita, ki občutno zmanjša čas izdelave komponent iz ogljikovih vlaken, zdaj pa bo laboratorij deloval na razvoju dodatnih procesov in izboljšav.

”Z nadaljevanjem razvoja patentiranih kovanih kompozitov bomo uspeli ustvariti produkt, ki bo izboljšal naše superšportne avtomobile, njihovo zmogljivost in videz. Zmožnost ustvarjanja takšega lahkega materiala daje Lamborghiniju prednost, ki se pozna na avtomobilih, kot tudi v produkcijskem procesu prihodnosti,” je dejal Maurizio Reggiani, vodja oddelka za razvoj in raziskave.

Pri Lamborghiniju so ogljikova vlakna prvič uporabili že leta 1985 pri legendarnem modelu Countach 5000 QV, a so ga šele pred kratkim pričeli izčrpno uprabljati pri izboljševanju strukture samih vozil. Murcielago je na primer izdelan okoli jeklenega ogrodja, šele Aventador, njegov naslednik, je izdelan na školjki iz ogljikovih vlaken. Tudi Huracan ni v celoti izdelan iz ogljikovih vlaken, saj strukturno trdnost dvigujejo aluminijaste cevi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Lamborghini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Športnost po švedsko: Volvo S90 in V90 s paketom R-Design
Fordova družina Vignale pozdravlja novo članico