Novice

Leteči avto v Ženevi

Če so desetletja ljudje zgolj sanjali o letečih avtomobilih, ga bo sedaj končno prvič možno videti tudi v realnosti. Povsem serijsko verzijo tovrstnega prevoznega sredstva bo nizozemski ponudnik za začetek pokazal na avtomobilskem salonu v Ženevi, kdor ga bo želel kupiti, pa bo moral zbrati vsaj 400.000 ameriških dolarjev.

Nizozemsko podjetje Pal V je sicer omenjeno vozilo napovedoval kar deset let, saj so prvi prototip izdelali že leta 2008. V letošnjem letu ga bodo končno pokazali v skoraj povsem serijski obliki, pri čemer ga bodo prvim kupcem izročili prihodnje leto. Tako bo na voljo omejena serija bogateje opremljenih 90 vozil, ki bodo stala zasoljenih 599.000 dolarjev, kasneje pa bodo dali na trg še osnovno različico Liberty Sport s ceno 399.000 dolarjev.

Trikolesno vozilo, v katerem je prostor za dve osebi, poganja agregat z močjo okrog 100 »konjev«, s čimer doseže na tleh okrog 160 km/h najvišje hitrosti, v zraku pa je še za okrog 20 km/h hitrejši. Nizozemski proizvajalec hkrati navaja, da bo ob polnem tanku mogoče z vozilom, ki tehta 664 kilogramov, preleteti okrog 500 kilometrov ob enem potniku, pri čemer bo porabil okrog 26 litrov goriva na uro. Vozilo, ki se sicer na cesti lahko pohvali z zgolj 9-sekundnim pospeškom od 0 do 100 km/, pa bo na tleh lahko prevozilo z enim rezervoarjem goriva kar 1.315-kilometrsko pot.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Pal V.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Leteči avto v Ženevi"


cashy
6 leta 2 meseci nazaj

helikopter na kolesih 😀

nered
6 leta 2 meseci nazaj

“Avto”

 
Škoda v Ženevo s študijo urbanega križanca
Znamka Cupra je samostojna