Novice

Lexus presenetil Detroit s produkcijsko različico modela LC500

Lexus je v Detroitu razkril športni model LC500 in pokazal, kam se bo v prihodnosti usmerila znamka.

Pod vodstvom Akia Toyode želi Lexus postati čustvena in prepoznavna znamka, zato so za osnovo novinca vzeli koncept LF-LC in ga pripeljali v proizvodnjo. Nastal je eden najbolj svežih modelov, kar jih je v zadnjem obdobju pokazal japonski proizvajalec vozil.

LC500 sloni na povsem novi arhitekturi GA-L, ki bo osnova za vse prihodnje modele s spredaj nameščenim motorjem in pogonom na zadnji kolesni par. Novinec, zaradi pozicije motorja in pomika potniške kabine bližje centru, ponuja odlične vozne lastnosti in prvinske občutke za volanom.

Lexus je za LC500 uporabil školjko iz enega kosa, ki je daleč najbolj toga med vsemi, kar so jih do sedaj proizvedli. Kot pravijo, naj bi bila celo boljša od karbonske školjke iz modela LFA. To jim je uspelo s strateško rabo lahkega, vendar zelo trdnega jekla. Za nameček so sklopi sprednjega vzmetenja in zadnji blatniki izdelani iz aluminija.

Za optimalno razporeditev teže v razmerju 52/48 med obema osema poskrbijo streha iz ogljikovih vlaken, zunanji del vrat iz aluminija in notranji del vrat iz ogljikovih vlaken ter prtljažna tla iz kompozitnih materialov. Lexus zaenkrat še ni razkril končne mase produkcijske različice modela LC500.

Glavna zvezda celotnega paketa je večtočkovno vzmetenje. Japonci so namestili dvojne kroglične spoje na zgornjo in spodnjo krmilno ročico, s tem pa so izboljšali geometrijo podvozja in odzivnost volanskega obroča. Karakter mu daje petlitrski osemvaljni bencinski agregat s 351 kilovati (471 KM) in 520 njutnmetri navora.

Moč se na kolesa prenaša preko novega 10-stopenjskega samodejnega menjalnika Aisin, ki naj bi prestavljal enako hitro kot konkurenčni dvosklopkovni samodejni menjalniki. Fizično je menjalnik manjši in lažji kot nekateri 8-stopenjski samodejni menjalniki, skupaj z električnim nadzornim sistemom pa predvideva voznikovo obnašanje in nadzoruje pospeševanje, zaviranje in latelarne sile G. Za pospeševanje od 0-100 km/h potrebuje manj kot 4,5 sekunde, za zaviranja pa skrbijo 6-batne čeljusti spredaj in 4-batne zadaj.

Potniška kabina svoj navdih išče v legendarnem modelu LFA. Poleg obilice usnja jo krasijo številni digitalni zasloni in športni sedeži.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Carscoops. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Lexus presenetil Detroit s produkcijsko različico modela LC500"


JG2
8 leta 3 meseci nazaj

Tole pa je coupe.

 
Bo Aston Martin postavil tovarno v Makedoniji?
Audi h-tron quattro na gorivne celice in A4 allroad quattro s terenskim značajem