Novice

Audi h-tron quattro na gorivne celice in A4 allroad quattro s terenskim značajem

Audi je v Detroitu predstavil dva nova člana. Audi A4 allroad quattro stavi na povečano terensko uporabnost, medtem ko drugi, koncept h-tron quattro, napoveduje prihodnost, kjer imajo pri pogonih glavno vlogo vodikove gorivne celice.

Pogon quattro serijsko

Recept ostaja enak. Audijevi inženirji so A4 allroad quattro dvignili za 34 milimetrov in mu dodali štirikolesni pogon quattro, ki sedaj deluje z novo različico Audi Drive Select. Obstoječim voznim programom (Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency in Individual) se je pridružil še program Off-road.

Allroad si osnovo deli s karavansko različico, vendar so njegov terenski značaj poudarili s pomočjo številnih terenskih dodatkov. V oči najbolj padejo črne zaščite blatnikov, kromirane pokončne letvice v maski hladilnika, specifične odprtine za zajem zraka, sprednja in zadnja zaščita odbijača, srebrne strešne letve in serijsko nameščena 17-palčna platišča (opcijsko so na voljo tudi 19-palčna aluminijasta platišča). V potniški kabini je razlika vidna le po drugačni barvni kombinaciji armaturne plošče.

Motorna paleta bo pisana. Bencinsko stran bo predstavljal agregat TFSI, medtem ko bo na dizelski strani na voljo kar pet agregatov TDI. Odvisno od izbire agregata bodo na voljo 6-stopenjski ročni menjalnik, nov 7-stopenjski samodejni menjalnik S tronic z dvema sklopkama in prenovljeni 8-stopenjski samodejni menjalnik tiptronic.

Na ceste naj bi zapeljal spomladi letos.

Audijevi družini za prihodnost se pridružuje h-tron quattro

Audi je ob bok modelu A4 allroad quattro v Detroitu postavil še študijo h-tron quattro, ki močno spominja na nedavno predstavljen koncept e-tron quattro.

Na zunaj so v primerjavi z električnim soimenjakom pripravili le manjše spremembe. Največji delež novosti je viden na nosu vozila, nikakor pa ne moremo mimo novega barvnega odtenka Citrine Yellow. Koncept h-tron quattro sloni na drugi generaciji arhitekture MLB Evo, ki jo uporabljata novi Q7 in Bentley Bentayga. V dolžino meri 4.880 milimetrov, v širino 1.930 milimetrov in v višino 1.540 milimetrov.

Koncept poganjata dva elektromotorja, nameščena na sprednjo in zadnjo os. Sprednji motor proizvede 90 kilovatov in zadnji 140 kilovatov, za pospeševanje od 0-100 km/h pa potrebuje manj kot sedem sekund. Zahvaljujoč 550 njutnmetrom navora doseže elektronsko omejeno najvišjo hitrost 200 km/h.

Baterija je nameščena na pod in tehta manj kot 60 kilogramov, trenutno pa je zmožna dostaviti do 100 kW moči električnim motorjem. Posoda za gorivne celice se napolni v štirih minutah ter zagotavlja doseg vse do 600 kilometrov.

Potniška kabina je prav tako prevzeta iz koncepta e-tron quattro. Poleg številnih digitalnih zaslonov OLED je Audi v drugo vrsto namestil dva ločena sedeža in s pomočjo dodatnih dveh zaslonov poskrbel za možnost multimedijske zabave potnikov na zadnjih sedežih.

Koncept h-tron quattro ima nameščeno tudi tehnologijo za samodejno vožnjo, ki jo bo kot prva dobila nova generacija A8. V realnem času računalnik s pomočjo radarja, 3D kamere in senzorjev zaznava dogajanje v okolici vozila. Za zdaj sistem lahko samodejno vozi v prometnih zamaških in avtocestah do hitrosti 60 km/h.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lexus presenetil Detroit s produkcijsko različico modela LC500
Nova generacija litrskega trivaljnika EcoBoost bo 15 odstotkov lažja