Novice

Lexusov električno gnani koncept in pogon Direct4

Japonci so napovedali nov konceptni model, ki nam ga nameravajo pokazati sicer šele enkrat v začetku leta 2021. Že zdaj pa so dali vedeti, da bo služil po eni strani kot napoved svežega oblikovalskega jezika bodočih Lexusov, dodatno pa predstavitvi nove tehnične pridobitve znamke Lexus, pogonu Direct4.

Kot namiguje številka v imenu, gre za štirikolesni pogon, ki bo namenjen bodočim hibridnim in baterijsko-električnim Lexusom. Japonci sicer to predstavljajo kot izjemen preboj na področju pogonske tehnike, a gre v osnovi za kombiniranje pogonskega elektromotorja, ki preko reduktorja žene kolesi osi, ob katero je privijačen. Če sta v vozilu vgrajena dva takšna paketa elektromotorja in reduktorja, potem je pogon štirikolesni, če je samo eden, je pač dvokolesni. Lexus pravi, da lahko rešitev tako imenovane e-pogonske gredi kombinirajo tudi s klasičnim hibridnim pogonom. V tem primeru hibridni pogon žene prednji par koles, e-pogon pa zadnji par.

Ne glede na to, da gre v osnovi za združitev bolj ali manj znanih pogonskih komponent, Lexus zatrjuje, da bo pogon Direct4 zagotavljal njihovim modelom edinstvene dinamične zmogljivosti. Nov sistem Japonci predstavljajo kot osrednji tehnični steber Lexusove elektrifikacije pogonskih sklopov modelov. Umeščajo ga tudi med ključne ukrepe, ki naj bi pomagali zagotoviti Lexusu in njegovim vozilom odločen preskok na področju voznih zmogljivosti, dinamike in užitka v vožnji.

Slednje naj bi Direct4 sistem omogočal z naprednim krmiljenjem pogonskega sklopa, kar med drugim vključuje vektorsko krmiljenje pogonske sile med posameznimi kolesi. Sistem bo lahko povsem zvezno razporejal pogonsko silo med prednjo in zadnjo osjo, med levo in desno stranjo avtomobila ter nenazadnje tudi posameznimi kolesi.

Poleg napovedi pogona Direct4 so nam Japonci pokazali zatemnjeno fotografijo svežega koncepta. Ker nam drugih tehničnih podrobnosti o njem v tem trenutku niso zaupali, sklepamo, da bo ta, tako kot je njihov prvi izključno električni križanec UX 250, postavljen na Toyotino platformo e-TNGA. Vodja oblikovanja pri Lexusu Koichi Suga je pospremil napoved z besedami, da bo novi koncept demonstriral novo upodobitev njihove zloglasne »pajkove mreže«, kot se je prijel vzdevek za Lexusove motorne maske v zadnjem času. Jasno je, da ni potrebe, da bi bile rešetke motornih mask v električno gnanih modelih tako velike, kot so trenutno, zato so naročili svojim oblikovalcem, naj poiščejo sveže ideje za izvedbo maske motorja na nov in še ne viden način.

Ni kaj, počakajmo na začetek 2021, pa bomo videli, kaj oblikovno razburljivega so nam tokrat pripravili samosvoji Japonci.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota najavlja prihod novega baterijsko-električnega športnega terenca
Nissan postopoma razkriva novi Qashqai