Novice

Lexusova vizija avtomobilskega sedeža iz sintetične pajkove svile

Avtomobilski sedež je v preteklosti že pridobil nekaj varnostnih izboljšav, vendar je v teku desetletij ostal skoraj nespremenjen. Vsaj do zdaj, ko Lexus predstavja kinetični sedež prihodnosti.

Lexus želi razviti idejo sedeža prihodnosti, zato bodo prvi koncept predstavili na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu. Koncept ”Kinetic Seat” je naravnost osupljiv, redko lahko rečemo, da je avtomobilski sedež brez oblazinjenja videti kot umetniško delo.

Pri japonski znamki želijo z njim prikazati nove načine za ustvarjanje udobnega sedenja za voznika in potnike, ob izpolnjevanju vseh povezanih varnostnih standardov v tehnološko dovršenem avtomobilu. Sedalni in ledveni del sta oblikovana tako, da se premikata kinetično, torej skladno s premikanjem teže potnika z enega na drug del. Fizikalne sile med vožnjo povzročajo nekaj premikanja v sedežih, zaradi kinetične interakcije sedeža pa bosta glava in hrbtenica v gibanju bolj stabilna, kar naj bi bistveno pripomoglo k večjemu udobju potnikov med vožnjo.

Pajkova mreža ni bila ustvarjena naključno, saj s svojo obliko nudi oporo celotnemu hrbtu. Izdelana je iz sintetične pajkove svile, zato je izredno močna, vzdržljiva in okolju prijazna. Kdaj bomo takšno vrsto sedeža videli v produkcijskem vozilu, še ni jasno, gre pa zagotovo za korak naprej pri zasnovi sedežev prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Lexus)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
SsangYongov koncept LIV-2
Giulia, Giulietta in Mito v Pariz z novim športnim paketom Veloce