Novice

London uvaja električni taksi

Po pridobitvi poskusne licence se je na ceste v britanski prestolnici podal električni taksi, izdelan v Veliki Britaniji. Direkcija za promet v Londonu trdi, da je to prvi aktivni taksi z možnostjo ničelnega izpusta emisij.

Nekaj prvih primerkov že opravlja svoje poslanstvo in vsakodnevno prevaža ljudi po londonskih ulicah. Šestsedežni Metrocab izdelujeta podjetji Frazer-Nash Research in Ecotive ter ima vgrajena dva 50-kilovatna električna motorja s 1.400 njutnmetri navora, ki ju poganja 12,2-kilovatna baterija. Za podaljšan doseg skrbi litrski trivaljni bencinski agregat, kateri poganja generator za polnjenje baterij, napolnimo pa jih lahko tudi preko namenske električne vtičnice.

Taksi se pohvali s povprečno porabo 2,4 litra in manj kot 50 gramov izpuščenih emisij CO2 na prevoženih sto kilometrov, kar je za trikrat manj kot običajnih taksiji v mestu. Z zmanjšanjem stroškov obratovanja lahko taksist na dan povprečno prihrani od 20-40 funtov, so zatrdili pri proizvajalcu. S 4.900 milimetri dolžine in 1.930 milimetri višine ni najmanjše vozilo, ki doseže najvišjo hitrost 130 km/h. Največja prednost je zagotovo 7,62 metra velik obračalni krog, zato se odlično znajde v ozkih mestnih ulicah.

Za boljše počutje v potniški kabini ima Metrocab vgrajeno zračno vzmetenje, klimatsko napravo, stekleno panoramsko streho in ambientalno osvetlitev. Prihod električnega taksija je tempiran ravno v času, ko številna mesta zapirajo mestna središča za umazana dizelska vozila. Poleg Pariza bo tudi London sčasoma zaprl mestno središče za starejša vozila in s tem izboljšal kvaliteto zraka v mestnem jedru.

Po zadnjih raziskavah dizelsko gnani taksiji v Londonu ustvarijo četrtino vsej emisij, obe omenjeni prestolnici pa sta med vodilnimi po onesnaženosti zraka in močno presegata meje, ki jih postavlja Evropska unija.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Frazer-Nash Research.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "London uvaja električni taksi"


Ivan36
9 leta 2 meseci nazaj

Zanimivo glede tega (Po zadnjih raziskavah dizelsko gnani taksiji v Londonu ustvarijo četrtino vsej emisij, obe omenjeni prestolnici pa sta med vodilnimi po onesnaženosti zraka in močno presegata meje, ki jih postavlja Evropska unija.) A potem plačujejo visoke kazni ?! SLO jih mora pa je komaj za eno provinco velika ?!

 
Kiin koncept hibridnega križanca
Nissan Leaf se ponoči sveti