Novice

Nissan Leaf se ponoči sveti

Nissan je postal prvi proizvajalec, ki je na svoje vozilo nanesel barvo, katera skozi dan absorbira ultravijolične žarke in ponoči oddaja svetlobo. S pomočjo posebne UV barve so dosegli, da se električni Leaf od 8-10 ur sveti v temi.

Prvič so posebno barvo uporabili na povsem električnem Leafu, ki je sedaj zamenjal eco oznako za bio, saj je, zahvaljujoč skrivni formuli, UV barva izdelana iz povsem naravnih materialov. Japonski proizvajalec vozil trdi, da je v skrivni formuli eden izmed najbolj redkih zemeljskih produktov – stroncijev aluminat, ki je brez vonja in se  kemično ter biološko ne spreminja.

Nissan je potrdil dolgo obstojnost posebne barve, ki naj bi obdržala svoje lastnosti vsaj 25 let, kar je precej več kot življenjska doba povprečnega novodobnega vozila. UV barvo, poimenovano ”Starpath”, je za Nissan razvil inovator Hamish Scott in se jo preprosto nanese na vozilo. Lastniki povsem električnega Leafa so na cesti hitro opaženi, s svetlečo barvo pa je avtomobil na cesti prava atrakcija.

Na trgu so že prisotne obstojne nalepke, ki absorbirajo UV svetlobo in se ponoči svetijo, Nissan pa je predstavil prvi primer barve, ki se nanese na obstoječi lak.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoexpress, Autoblog. Foto in video: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Nissan Leaf se ponoči sveti"


Nixxon
9 leta 2 meseci nazaj

Tako je. Barve obstajajo že zelo dolgo, res pa je še ni noben proizvajalec vozil uporabil za serijski izdelek. Alsa vem da ima tako barvo naprodaj, pa najbrž ni edina.

pskoda
9 leta 2 meseci nazaj

Nič novega. UV barve že obstajajo kar dolgo časa samo noben jih ni uporabljal za vel avto, ponavadi so jih uporabljali za feltne – styling scene

Falco_
9 leta 2 meseci nazaj

bravo Nissan, bravo. saj ne, da želijo vsi da se bi avti ponoči čim manj videli da ne bi prišlo do kraj vozil. bravo.

 
London uvaja električni taksi
Lutz Pathfinder je prvo avtonomno vozilo na britanskih cestah