Novice

London z drznimi načrti nad preobremenjene ceste in onesnaženost

Župan Londona je razkril najnovejšo prometno strategijo za zmanjševanje prometa in onesnaženosti v mestu. Poleg številnih drznih potez bi najkasneje do leta 2050, ob upoštevanju zastavljenih ciljev, po Londonu lahko vozili le avtomobili brez škodljivih emisij.

Eden izmed načrtov, kako zmanjšati promet in onesnaženost, je plačilo takse po prevoženi razdalji, z upoštevanjem prometne strategije pa bi se do leta 2050 v mestu lahko vozila le brezemisijska vozila. Pod velikopotezni načrt se je podpisal Sadiq Khan, župana Londona, ki želi do leta 2041 zmanjšati število prevozov po Londonu za tri milijone ter s tem bistveno izboljšati zdravje prebivalcev glavnega mesta Velike Britanije. ”Ko se bo populacija Londona dvignila nad 10 milijonov, bosta naše zdravje in blaginja vse bolj odvisni od zmanjševanja naše odvisnosti od vozil,” je dejal Khan.

Uprava Transport for London (TFL) je pričela s prvimi ukrepi leta 2003, ko so z 11,5 funti na dan dodatno obdavčili vozila, ki se vozijo v mestnem središču med najbolj obremenjenimi urami v tednu. Teh plačil so bila oproščena vozila z nižjimi emisijami. Ta ukrep bodo kasneje letos še zaostrili in lastniki vozil, ki bolj onesnažujejo okolje, bodo morali plačati dodatnih 10 funtov. V raziskavi pa so ugotovili, da je mesto obremenjeno tudi v času izven prometnih konic in celo izven mestnih središč. Zato so v strategijo vključili nove načine prenove prometne sheme, kjer bi namesto dodatnih plačil uvedli plačilo po prevoženem kilometru in cone za brezemisijska vozila.

London promet

S prometno strategijo želijo do leta 2050 v prestolnici drastično zmanjšati onesnaženost. Do takrat želi TFL povsod vzpostaviti brezemisijske cone in sčasoma ukiniti nizkoemisijske cone, ki jih bodo leta 2019 uredili v strogem središču. S prihodom teh con se bo znatno povečala obdavčitev za ”umazana” vozila. Načrt je sledeč – do leta 2025 se iz strogega središča Londona umaknejo vsa vozila z izjemo električnih, obroč okoli središča pride na vrsto leta 2040, celoten London pa leta 2050.

Rezultati raziskave so še pokazali, da bi 3/4 vseh zdajšnjih poti vozniki lahko opravili peš, s kolesom ali z uporabo javnega prevoza. V strategiji nagovarjajo lokalna podjetja naj ne spodbujajo dodatnih voženj z avtomobili, pripravljajo pa številne olajšave za prebivalce in podjetja, ki se odpovejo svojemu parkirnemu mestu. V igri naj bi bile tudi različne cene parkirnine glede na emisije, preoblikovali bi ceste ter ljudi spodbujali k hoji in kolesarjenju.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Transport for London.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "London z drznimi načrti nad preobremenjene ceste in onesnaženost"


Firediver
6 leta 10 meseci nazaj

In kaj se bo domislil potem, ko bo zrak sicer čist, bo pa vse natrpano z električnimi vozili?

xxl
6 leta 10 meseci nazaj

Spet nove takse.

 
Opel Insignia Country Tourer s štirikolesnim pogonom iz Focusa RS
Seatovi načrti do leta 2020