Novice

Madžarska privablja še Kitajce, ki bodo tam gradili tovarne

Madžarska se pripravlja na nov val investicij, saj se bodo številnim evropskim avtomobilskim proizvajalcem, ki že imajo svoj obrat v državi, kmalu pridružila še kitajska podjetja. Kar tri milijarde evrov nameravajo vložiti podjetja, ki se ukvarjajo z elektromobilnostjo, Madžarska pa s tem še krepi svoj položaj v Evropi in postaja eno največjih središč za razvoj in proizvodnjo avtomobilov.

Kot je potrdilPeter Szijjarto, madžarski zunanji minister, bodo z različnimi projekti skrbeli predvsem za dobavo delov tovarnam nemških proizvajalcev na Madžarskem. Poleg tega namerava Mercedes-Benz, skupaj s kitajskim velikanom CATL, tam zgraditi 7,3 milijarde vreden obrat za proizvodnjo avtomobilskih baterijskih paketov.

Privablja jih elektromobilnost

bmw-group-hungarian-plant-debrec
BMW pri Debrecenu gradi novo tovarno, ki bo ena najbolj naprednih na svetu.

BMW prav tako gradi najsodobnejšo tovarno v Debrecenu, kjer bodo proizvajalali električne modele, ki slonijo na namenski arhitekturi Neue Klasse. Ravno zaradi sodelovanja z BMW so prejšnji teden pri Eve Power sporočili, da bodo z 1,2 milijarde vredno investicijo poskrbeli za nemoteno dobavo baterijskih paketov temu proizvajalcu vozil.

“Nenehno bi radi razvijali sodelovanje Evropske unije in Kitajske. Toda to se očitno ne more dogajati, če Evropska unija kitajska podjetja dodaja na seznam sankcij ali jim omejuje izvoz,” je v video pogovoru s Qin Gang, kitajskim zunanjim ministrom in Yuqun Zengom, predsednikom podjetja CATL, dejal Szijjarto.

Madžarska je že večkrat ravnala drugače kot Evropska unija. Niso popustili pod pritiski, ki so jim zapovedovali zmanjšanje ekonomskih povezav s Kitajsko in se vse bolj kažejo kot eni največjih partnerjev te države. Obenem so ostali povezani s kitajskim telekomunikacijskih velikanom Huawei in ostali člani iniciative En pas, ena cesta (Belt and Road Initiative).

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Četrt stoletja modela Polo GTI
Volvo EX30 bo nadaljeval tradicijo visoke varnosti