Novice

Četrt stoletja modela Polo GTI

Pri Volkswagnu so ob 25. obletnici od predstavitve športne različice modela Polo pripravili posebno omejeno serijo Polo GTI Edition 25.

Manjši brat legendarnega Golfa GTI letos praznuje spoštljivo obletnico, zato so pri nemški znamki ob jubileju pripravili posebno omejeno serijo Polo GTI Edition 25, ki prihaja z bogatim naborom serijske opreme in posebnimi oblikovnimi elementi.

Prvič je bila športna različica Polo GTI, zasnovana na tretji generaciji modela Polo, predstavljena v letu 1998, ko je bila kupcem na voljo v 3.000 primerkih. Takrat je prvič z oznako GTI sledila zmogljivejši različici Polo GT, ki so jo predstavili ob nastopu prve generacije leta 1979. Naslednja izvedba je bila predstavljena leta 2006, v njenem okviru pa so pripravili tudi posebno izvedbo Cup Edition z močjo 132 kW (180 KM) in vizualno podobo dirkalnikov tekmovanja Polo Cup. Štiri leta kasneje so predstavili različico, zasnovano na peti generaciji tega modela – poganjal ga je 1,4-litrski motor TSI s tubopolnilnikom s kompresorskim polnjenjem, njegovega naslednika, predstavljenega leta 2014, pa je že poganjala nova različica motorja TSI s 141 kW (192 KM) moči in najvišjo hitrostjo 236 km/h.

Jubilejna serija je zasnovana na osnovi šeste generacije modela Polo iz leta 2021, pri kateri so kot osnovo uporabili prečno mudularno platformo MQB. Športno zmogljivost zagotavlja dvolitrski bencinski TSI s 152 kW (207 KM) moči in 320 Nm navora. Ob nižjem športnem podvozju v kombinaciji z elektronsko zaporo diferenciala XDS in pogonom na sprednji kolesni par bo jubilejni Polo GTI Edition 25 iz mirovanja do 100 km/h pospešil v 6,5 sekunde in omogočal optimalno vozno dinamiko ter natančne vozne lastnosti.

Prepoznavnost omejene serije bodo zagotavljale rdeče lakirane zavorne čeljusti, satasta mreža hladilnika in kromirani zaključki izpušnih cevi. Videz zaokrožujejo še 18-palčna platišča Adelaide v sijajni črni barvi, črna streha in v črno obarvani pokrovi stranskih ogledal. Dinamiko poudarjajo športni sedeži s perforiranim črno-rdečim usnjem in izvezenim logotipom GTI, pripadnost posebni seriji pa izražajo še napisi “One of 2500” na vstopnih letvah. Ob standardnih barvah modelov GTI (čista bela ter kovinska kraljevo rdeča, podvodno modra, dimasto siva in globoko črna biserna) bo jubilejna serija na voljo tudi v barvnem odtenku sive ascot.

Poleg serijskih matričnih LED žarometov IQ.Light z dinamičnim uravnavanjem dolgih luči in večfunkcijskega športnega volana s prestavnima tipkama in logotipom “25” bo na voljo vrsta sodobnih asistenčnih sistemov. Opcijsko bo na voljo napredni sistem Travel Assist, povezljivost pa bo zagotavljal serijski informacijsko-multimedijski sistem Ready2Discover z 8-palčnim zaslonom na dotik.

Proizvodnja vseh 2.500 primerkov omejene jubilejne serije bo potekala v obratu v Kariegi (Južnoafriška republika) pod okriljem družbe Volkswagen Group South Africa. S pobiranjem prvih naročil bodo v Nemčiji pričeli 1. julija, cene pa naj bi se pričele pri 35.205 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Na rast števila novih električnih avtomobilov pomembno vplivajo tudi povezane ugodnosti
Madžarska privablja še Kitajce, ki bodo tam gradili tovarne