Novice

Mehanik leta 2016 je Primož Rožnik iz Horjula

Tokrat z oblikovanjem naslova nismo imeli posebnega dela, tudi v tretji ponovitvi izbora za najboljšega avtomehanika, ki ga organizirata revija Mehanik in voznik ter spletni portal Žurnal24, je zmagal Primož Rožnik iz Horjula.

Medtem ko si je prvo mesto priboril Primož Rožnik iz Euroservisa Avto Rožnik d.o.o. iz Horjula, sta si drugo in tretje mesto zaslužila Andraž Boh iz družinskega podjeta Avtoservis Boh d.o.o. ter Leon Cafnik iz podjetja Avto Koletnik d.o.o..

V deseterico finalistov, ki so tekmovali v izboru  Mehanik leta 2016, so se poleg njih uvrstili še: Dževad Hušić (AC Kondor d.o.o.), Matic Vrhovec (AC Kondor d.o.o.), Branko Ribič (Avto Koletnik d.o.o.), Janez Kranjčič (Avtoservis Janez Krajnčič), Alen Harbaš (Triglav Avtoservis), Marko Komplet – (Feroda d.o.o. Celje) in Miroslav Mirtelj (Miroslav Mirtelj s.p.).

Praktični preizkus pravilne nastavitve žarometov na vozilu.

V finalu tekmovanja se je v šolskih učilnicah in delavnicah Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad – Ljubljana pomerilo deset finalistov, ki so morali pokazati tako znanje iz teorije, kot tudi praktično znanje. V šolskih učilnicah so reševali teoretične naloge s področij klimatskih sistemov, vulkanizerstva in mehanične stroke. Tekmovalci so prikazali še svoje praktično znanje iz elektrotehnike, morali so odkriti in odpraviti napake pri nastavitvi žarometov pri avtomobilu, za konec pa so morali pred občinstvom opraviti praktičen preizkus menjave in premontaže pnevmatike na enem kolesu ter na slepo prepoznavati predmete, povezane z delom v mehaničnih delavnicah.

Specializirana revija Mehanik in voznik ter spletni portal Žurnal24, ki prirejata tekmovanje za Mehanika leta, na ta način želita širiti dober glas o dobrih mehanikih. S tekmovanjem, ki je priznano tudi v strokovnih krogih, saj ga podpirajoSrednja poklicna in strokovna šola Bežigrad – Ljubljana, sekcija avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije in AMZS, iščejo dobre prakse in najboljše mehanike, ne glede na to, ali prihajajo iz pooblaščenih ali neodvisnih servisnih mrež oziroma imajo neodvisno mehanično delavnico.

Po tekmovanju so izjavili:

 Alojz Kranjc, pomočnik ravnateljice na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana, strokovni član žirije tekmovanja: Projekti, kot je Mehanik leta, so potrebni, da bi se še dodatno povečalo zanimanje za to stroko. Mediji bi lahko skupaj s podjetji in šolami sodelovali v projektih, kot je ta. Tako bi imeli še več boljših mehanikov.

Primož Rožnik, zmagovalec: Tekmovanje napreduje na višji nivo, kar je pravilno. Letos smo imeli pet nalog, kar pomeni, da smo morali pokazati široko znanje iz več področjih servisne in avtomehanične dejavnosti. Tako v spretnosti, kot v logiki in teoriji. Odločil sem se, da letos nastopim zadnjič, da ne pobiram drugim volje za sodelovanje (smeh). Izzivov mi ni zmanjkalo, saj jih imam v delavnici vsak dan dovolj. Tekmovanje pa bom podpiral še naprej.

Andraž Boh: Zelo sem presenečen. Starša, ki vodita družinsko podjetje, sta zelo vesela mojega uspeha. Tekmovanje se mi je zdelo zelo dobro in kakovostno. Naslednje leto se bom zagotovo potegoval za naslov. Nihče ni popoln, si lahko samo boljši in boljši. Moj dolgoročni cilj je, da bom boljši.

Leon Cafnik: Zadovoljen sem, da so tudi mlajši mehaniki pokazali, da obvladajo svoj posel. Tekmovanje je bilo zahtevno, saj je bilo treba pokazati celoten spekter znanj. Znanje teorije je osnova za delo mehanika, vse bolj pomembno pa je tudi znanje iz elektrotehnike. Mehanik mora vsaj v osnovi znati delati vse.

Avtomobilizem.com (Vir: Žurnal24, Mehanik in voznik. Foto: Anže Petkovšek.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagnova tristopenjska strategija za prihodnost
Višje cene avstrijskih vinjet