Novice

Mercedes-AMG CLS 53 je prvi hibrid iz hiše AMG

Da prodira elektrifikacija v čisto vse pore avtomobilskega sveta, dokazuje tudi sveži CLS 53 4Matic+ iz Mercedesovega športnega oddelka AMG.

Da so v Detroitu pokazali tretjo generacijo njihovega štirivratnega kupeja CLS ni pravzaprav nič posebnega. Zato pa je toliko bolj zanimiva v njem prvič predstavljena motorizacija AMG 53. Osnova zanjo je vrstni bencinski šestvaljnik M256, ki pa so mu AMG-jevi inženirji  vdahnili dodatno življenje. Skupno pomagajo gnati 1,9-tonski kolos CLS trije pomočniki. Prvi je elektromotor-generator, ki zagotavlja sunek za uvodni pomik štirivratnega kupeja z mesta. V “drugem” trenutku se mu takoj pridruži električno turbopuhalo, s katerim šestvaljnik nabere sapo, ki jo rabi klasično turbopuhalo na izpušne pline za polno delovanje. Slednji potem v celoti prevzame pobudo ter omogoča turbobencinarju, da razvije največ 435 bencinskih »konj« nazivne moči in več kot spodobnih 520 Nm navora. A to še ni vse. K tema številkama je treba namreč prišteti še največ 22 »konj« in 250 Nm navora omenjenega e-boost zaganjalnika-alternatorja.

Pogonski navor in moč se prenašata skozi ravno tako pri AMG-ju nastavljen devetstopenjski 9G-Tronic klasični avtomatik ter štirikolesni pogon 4-Matic+, ki je v osnovi nastavljen tako, da je utež pogonske sile bolj na strani zadnjega kolesnega para. Tako motoriziran Mercedes-AMG 53 pospeši do hitrosti 100 km/h v 4,5 sekundah, pospeševati pa prisilno neha pri  hitrosti 250 km/h (v primeru doplačila za Voznikov paket AMG pri 270 km/h). Da se v ciklu ECE zadovolji s samo 8,4 litra neosvinčenega bencina »na sto« pri tem niti ni pomembno. Četudi zapelje novinec, skupaj z enako motoriziranima E Cabrio 53 in E Coupe 53, v prodajne salone konec maja letos, Nemci zaenkrat še molčijo o njegovi ceni. Kljub temu je groba ocena, da bodo morali imeti kupci zanj pripravljenih minimalno 90 evrskih tisočakov.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority Foto: Mercedes-AMG.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lexus LF-1 Limitless napoveduje novo dobo luksuznih križancev
Slabši december, sicer prodajno uspešnejše leto 2017