Novice

Mercedes-Benz je obrnil ploščo: nadaljujemo z razvojem klasičnih motorjev

Mercedes-Benz je spremenil stališče glede električne prihodnosti. Še več, razvoja motorjev na notranje zgorevanje me bodo prekinili, z njim naj bi nadaljevali tudi v naslednjem desetletju. Cenovna izenačenost med električnimi vozili in tradicionalnimi modeli je po besedah Ole Källeniusa “oddaljena še nekaj let”, kar jasno kaže na obrat v strategiji nemškega proizvajalca prestižnih vozil.

Pri Mercedesu so opozorili, da bodo električna vozila še nekaj časa ostala precej dražja od modelov z motorji na notranje zgorevanje. Tudi to je eden od razlogov, da se trg električnih vozil ohlaja. V podjetju menijo, da bo do cenovne izenačitve preteklo še kar nekaj let, kot je za Bloomberg povedal Ola Källenius, izvršni predsednik Mercedes-Benza.

Hitro so premaknili svoje cilje

Mercedes-Benz_E300e_001
Mercedesovi modeli z motorji na notranje zgorevanje bodo kupcem na voljo tudi v prihodnjem desetletju.

Nemci so pred dnevi predstavili novo strategijo za prihodnjih deset let. Bistveno so zmanjšali svoja pričakovanja glede prodaje električnih vozil in obenem presenetili z napovedjo, da bodo še naprej razvijali motorje na notranje zgorevanje. Še več, leta 2030 ne bodo postali znamka, ki proizvaja izključno električne modele. Modeli z motorji na notranje zgorevanje bodo naprodaj tudi v prihodnjem desetletju, a bodo pripravljeni na vse bolj zahtevne emisijske standarde. “Skoraj tako je, kot da bomo leta 2027 imeli novo generacijo modelov, ki nas bo popeljala globoko v 2030,” je pojasnil Kallenius.

Källenius je že ob koncu lanskega leta glasno opozarjal, kako Mercedes najverjetneje ne bo pripravljen, da z letom 2030 postane proizvajalec izključno električnih modelov. Sodeč po številnih raziskavah imajo ljudje kar nekaj razlogov, da se ne želijo odločiti za nakup električnih avtomobilov – ključna naj bi bila pomanjkljiva polnilna infrastruktura.

Pet let kasneje

eq-power-02-w1024xh512-cutout
Sredi desetletja bo pripravljena nova generacija električnih vozil, ki bo zopet spodbudila kupce k razmišljanju o nakupu električnega vozila.

Prodaja električnih modelov znotraj znamke bi morala doseči 50 odstotkov leta 2025, a so pri Mercedesu prilagodili te načrte in zdaj časovnico zamaknili za pet let. Električna vozila na bi polovico prodaje znamke dosegla šele leta 2030. Njihov delež naj bi v prihodnjih letih ostajal med 19 in 21 odstotki, a se pričel znatno dvigati sredi tega desetletja, ko naj bi Mercedes predstavil novo generacijo električnih modelov. S prihodom nove arhitekture naj bi se po pričakovanjih Mercedesa znižali tudi stroški proizvodnje za okoli 30 odstotkov.

A Mercedes ni edini, ki postaja previden glede prodaje električnih modelov. V letošnjem letu bo rast prodaje električnih vozil najnižja od leta 2019, velikanska vlaganja v tehnologijo pa bodo zarezala v dobičke proizvajalcev.

Nizka dobičkonosnost

Če je bila marža na letni ravni pri prodaji električnih modelov znamke na 12,6 odstotka, naj bi bila v letošnjem letu še nižja, okoli 10 odstotkov. Gre za modele, ki Mercedesu prinašajo najmanj dobička. Višje cene posojil, napovedi o gospodarski krizi in gromozanska konkurenca na Kitajskem jih močno skrbijo. Tudi trgovinske težave z ZDA že kažejo rezultate, prodaja v prvem četrtletju naj bi bila pod prodajo v enakem obdobju lanskega leta. Zaradi tega naj bi se znižala tudi dobičkonosnost preostalih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Bloomberg, Europe Autonews. Foto: Mercedes-Benz, Peter Humar)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mercedes-Benz je obrnil ploščo: nadaljujemo z razvojem klasičnih motorjev"


xxl
1 mesec 22 dni nazaj

Dobro jutro. Žal bo izanečitev cen EV z ICE, potekala še naprej na škodo ICE.

 
SAIC Motor evropskemu portfelju dodaja prestižno znamko IM
Zmogljivi MG4 XPower za 41 tisočakov