Novice

Mercedes-Benz, Volvo in Google bodo prevzeli odgovornost

Prihod avtonomnih vozil je videti neizbežen, a kljub hitremu razvoju tehnologije ostajajo odprta številna vprašanja, predvsem na področju regulative. Številni proizvajalci vozil so se naveličali čakanja in bodo sami storili velik korak naprej: poleg ozaveščanja javnosti bodo odkrito prevzeli tudi krivdo, če bo šlo slučajno kaj narobe.

V dirko avtonomnih vozil vstopa vse več pomembnih proizvajalcev, med vidnejšimi igralci pa so tudi nekatera tehnološka podjetja. Prvi že imajo svoje predstavnike na javnih cestah, s svojim odličnim delovanjem pa so impresionirali številne skeptike. Nekaj teh vozil je sicer že imelo prometno nesrečo, vendar so bili krivci na drugi strani, avtonomno vozilo pa je svoje delo opravilo brezhibno.

To pa seveda še vedno ne pomeni, da samovozeče vozilo ne more narediti napake. Danes večina držav na svetu nima zakonske podlage za avtonomno vožnjo, še manj pa imajo razdelano zakonodajo glede krivde v primeru nesreče. Kdo bo prevzel odgovornosti, če avtonomno vozilo naredi napako in povzroči nesrečo? Proizvajalec, avtor programske opreme ali kdo drug?

Številni proizvajalci so bili do sedaj bolj tiho, mirno čakali (ter upali) na ukrepe svojih vlad glede odprte problematike. Ker pa državne birokracije niso zmožne v primernem času preučiti in urediti zadeve, so se proizvajalci vozil odločili, da bodo sami storili nekaj v tej smeri ter vzpostavili pogoje za nujno potrebno zaupanje uporabnikov.

Prvi so se za korak naprej odločili pri Mercedes-Benzu, Volvu in Googlu, kjer bodo v primeru nesreče nase prevzeli krivdo, saj želijo premakniti kolesje in pognati razvoj, kmalu pa jim bodo najverjetneje sledili še ostali proizvajalci vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Jalopnik. Foto: Google)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mercedes-Benz, Volvo in Google bodo prevzeli odgovornost"


xxl
8 leta 6 meseci nazaj

Ne razumem,kako konkretno misli Mercedes in Volvo potem graditi na marketingu.Naša vozila so dinamična,vodljiva,športna…žal tistega ne boste mogli preizkusit,nimajo volana?!Kako se boš vozil s SUV-om po slabši podlagi,ali blatu in snegu?Ne potrebujem potem vašega avta,pika.

 
Skupina Volkswagen: aktivne so slovenske spletne strani za pojasnila v dizelski aferi
Lamborghini Urus bo oral ledino s prisilno polnjenimi agregati