Novice

Mercedes-Benz z novim naprednim sistemom žarometov

BMW in Audi sta že pred časom prikazala delovanje svojih laserskih žarometov, pri Mercedes-Benzu pa so ubrali nekoliko drugačno pot in razkrili koncept ”Digital Light”, ki naj bi bil kmalu na voljo v njihovih vozilih.

Premierno so žaromete s tehnologijo mikroogledalc namestili v koncept F015. V vsakem žarometu je milijon izredno majhnih ogledalc, ki delujejo v povezavi s kamero in radarskimi senzorji ter prilagajajo razporeditev svetlobe. Ogledalca se znajo prilagoditi zunanjemu okolju in ostalim cestnim oviram, saj je vsako izmed njih individualno nastavljivo.

V vsakem žarometu so še štiri glavne svetlobne točke, vsaka pa vsebuje 1.024 čipov LED. Skupno imata sprednja žarometa kar 8.192 majhnih LED svetil. Pri Mercedes-Benzu zatrjujejo, da ne želijo podirati rekordov v dolžini snopa, kot to počnejo pri BMW-ju in Audiju, temveč želijo doseči optimalno svetilnost in preglednost, brez da pri tem slepijo ostale udeležence v prometu. Tehnologija Digital Light je tako napredna, da lahko projicira simbole na cesto. Pri prehodu za pešce lahko na primer na tla projicira sliko, ki čakajočim sporoča, kdaj lahko varno prečkajo cesto

Pri nemškem proizvajalcu vozil žal niso sporočili, kdaj naj bi pričeli s serijskim nameščanjem žarometov v svoje modele, v uradnem sporočilu za javnost so zapisali le, da naj bi se to zgodilo ”v bližnji prihodnosti”.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mercedes-Benz z novim naprednim sistemom žarometov"


RedBaron
7 leta 4 meseci nazaj

Impresivno!! Sploh možnost projeciranja simbolov na cesto. Seveda je zadeva precej kompleksnejša od klasičnih halogenskih / xsenon / LED luči, kar pomeni praktično nič možnosti za popravilo ob okvari- kot je to zelo enostavno in poceni pri klasičnem halogenskem žarometu.

 
Zadnji izdelani LaFerrari so prodali za 7 milijonov ameriških dolarjev
Skupina Volkswagen pričenja s ponudbo storitev mobilnosti