Novice

Mercedes S65 AMG Coupe, veselje sultanov in princev

Novi S65 AMG Coupe bo poganjal 6,0-litrski twinturbo dvanajstvaljnik s 463 kilovati (630 KM), ki je za 33 kilovatov močnejši od S63 Coupe. Vozniku bo preko samodejnega 7-stopenjskega menjalnika na voljo gromozanskih 1.000 Nm navora. S65 Coupe si deli motor z večjim S65, s čimer je postal najmočnejši Mercedes za cesto uporabo.

Ne osupne le z močjo, ampak tudi z neverjetnimi 1.000 Nm navora, kateri so na voljo že od 2.300 obratov dalje. Dvotonski S65 se z mesta premakne silovito in doseže hitrost 100 km/h v 4,1 sekunde. Čez nekaj trenutkov se kazalec za hitrost ustavi na elektronsko omejenih 250 km/h, kljub temu, da je na prikazovalniku prikazana končna hitrost 360 km/h. Za boljši odziv pri Mercedesu v bližnji prihodnosti pripravljajo spremembo prikazovalnika, ki bo tako imel izpisano najvišjo hitrost ”le” do 300 km/h.

Tako kot pri manjšemu bratu S63 Coupe so inženirji za sestavo karoserije izbrali lahki aluminij, a to še ne pomeni, da je S65 med lažjimi Mercedesovimi vozili. Podatek o masi so za zdaj še zadržali in ostaja skrivnost, vendar lahko predvidevamo, da tudi ob uporabi nove litij-ionske baterije, ki je za kar dvajset kilogramov lažja od običajne, zaradi ogromnega motorja presega 2.070 kilogramov. Toliko namreč tehta manjši S63 Coupe.

Kljub precejšni masi so uspeli pri AMG-ju ukrotiti povprečno porabo na 11,9 litra in obdržati emisije CO2 na 279 g/km. Ni slabo, ob dejstvu, da je močnejši kot legendarni McLaren F1 in tehta dvakrat toliko.

Poleg neverjetnih motornih sposobnosti je S65 opremljen s številnimi varnostnimi dodatki, kot tudi številnimi rešitvami za čim večje udobje. Glavna novost je Magic Body Control, sistem, ki si pomočjo senzorjev ves čas nadzira cesto pred seboj in s tem optimalno pripravi podvozje na prihajajoč zavoj ali luknjo. ”S65 AMG Coupe se v zavoj nagne kot motorist ali smučar,” so dejali pri Mercedes-Benzu in s tem samozavestno napovedali odličnost novega sistema.

Kot smo že vajeni v preteklosti, se tudi novi S65 malenkostno razlikuje v zunanjem videzu. Drugačen prednji podaljšek prepreči dviganje prednje osi za boljše vozne lastnosti in hkrati oskrbi oljni hladilnik s hladnim zrakom. Spremenjeni so tudi stranski pragovi in zadnji odbijač, ki ga krasita dve kromirani izpušni cevi ter velik difuzor. Tudi notranjost se kar bohoti od razkošja. Kraljuje ji usnje, ki poleg sedežev, strešne obloge in armaturne plošče krasi tudi prestavno ročico sedemstopenjskega samodejnega menjalnika. Pri končni ceni 244.009,50 evrov* vam pri Mercedesu ponudijo še 360-stopinjsko kamero, sistem za samodejno parkiranje, zagon vozila brez ključa in precej ostale varnostne opreme.

Vsi karoserijski dodatki in obilica kroma poskrbijo, da je S65 za približno 70.000 evrov dražji kot S63, spremembe v zunanjosti in posebne oznake V12 pa bodo opazili le tisti z najbolj izurjenim očesom.

Zainteresirani kupci lahko v naslednjih tednih že oddate svoja naročila, uradni prihod na tržišče pa je načrtovan za september.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Carmagazine, Daimler. Foto: Daimler)

*velja za nemški trg

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Mercedes S65 AMG Coupe, veselje sultanov in princev"


INFINITI
8 leta 10 meseci nazaj
JG2
9 leta 9 meseci nazaj

Tak, avto se kupi zgolj zaradi značke in to je tisto zakaj se ta avto ne prodaja. Za podobno ceno se kupi 600 konjski Bentley coupe pa ti ni treba biti nerodno ko razlagaš svojim prijateljem, da si pripeljal domov samo mercedesa.

bucko_99
9 leta 9 meseci nazaj

dodajo mu dva krila pa dobijo avion.

ban
9 leta 9 meseci nazaj

kdor kup tak avto ga ne kup verjetno zarad pospeškov, mar ne?

pskoda
9 leta 9 meseci nazaj

ps.: to je luksuzna gajba z nepomembnimi pospeški

 
Z Dunlopovimi pnevmatikami na 14.000 kilometrsko pot
Fordov predsednik poziva k ukrepom za zaščito delovnih mest, spodbujanje gospodarske rasti in povečanje konkurenčnosti v Evropi