Novice

Mercedesov športnik z motorjem iz Formule 1

Član ekipe Mercedes-AMG Petronas je potrdil razvoj hibridnega superšportnika, ki ga bo poganjal motor Formule 1.

Prvi namigi o razvoju avtomobila s kodnim imenom R50 so se na spletu pojavili že pred mesecem dni, pred kratkim pa so za Evo Magazine potrdili, da so v zadnji fazi oblikovanja zunanjosti ter bodo kmalu pričeli s testiranji in nadaljnim razvojem.

Sprva so predvidevali, da ga bo poganjal prisilno polnjen štirivaljni agregat, a so se očitno odločili za bolj divjo izbiro. V motornem prostoru bo nameščen 1,6-litrski prisilno polnjen šestvaljnik iz aktualnega dirkalnika Formule 1 W07. Skupaj s sistemom za regeneracijo energije se bo končna številka ustavila med 1.000 in 1.500 ”konji”, od tega jih bo 900 prispeval izključno bencinski agregat.

Največji izziv za inženirje bo predelati obstoječi agregat ter ga pripraviti za običajno uporabo na cestah. Za začetek bodo morali namestiti zaganjač motorja, v Formuli 1 je zagon motorja mogoč le preko zunanje napajalne enote. Drugi večji problem je vzdržljivost: motor v F1 zdrži le nekaj tisoč kilometrov, uporabnik pa bo želel prevoziti malce več kilometrov, preden bo potrebna generalna obnova agregata. Inženirji oddelka Mercedes-AMG bodo za večjo vzdržljivost morda povečali prostornino motorja na dva litra in dodali dodatno turbopuhalo, seveda pa bodo morali namestiti še nov menjalnik, primeren za vsakodnevno uporabo.

Kot se za superšportnika spodobi, mora ostati masa nizka. Ker se bo moral kazalec na tehtnici ustaviti med 1.000 in 1.300 kilogrami,  bodo glavni gradniki ogljikova vlakna in aluminij. Mercedes naj bi ”divjaka” razkril prihodnje leto ob praznovanju petdesetletnice oddelka AMG, končna cena pa bi se lahko povzpela na štiri milijone evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nemčija želi posredovanje Evropske komisije v emisijskem sporu z FCA
Land Rover Discovery se v peto odpoveduje oglatemu videzu