Novice

Mestni prevoz prihodnosti: Citélib by Ha:mo

Oktobra se v Grenoblu začne projekt „Smart City“ s sistemom „Citélib by Ha:mo“ za izposojo inovativnih 100% električnih vozil, povezanih z javnim prevozom.

O mehanizmih mobilnosti prihodnosti, pametnih mestih in ostalih inovativnih idejah, ki želijo mestni promet narediti čim prijetnejši in bolj dostopni v naslednjih letih, ste že veliko slišali. Vendar je konkretnih primerov zelo malo in so še vedno daleč od uresničitve. Po koncu poletja bodo v Grenoblu in okolici te sanje postale resničnost. S tem bo mesto v francoskih Alpah postalo pionir v mobilnosti prihodnosti.

Oktobra 2014 bo 70 Toyotinih ultra-kompaktnih električnih vozil i-ROAD in COMOS ter okoli 30 postaj za polnjenje, razvitih in vzdrževanih s strani EDF-ove podružnice Sodetrel, pripravljeno in na razpolago za naslednja tri leta – zahvaljujoč edinstvenem partnerstvu med mestno občino Grenobla, francoskim energetskim podjetjem EDF, japonskim proizvajalcem avtomobilov Toyota in Citélib-om, lokalnim podjetjem za izposojo koles.

S povezovanjem z IT infrastrukture javnega prevoza bo ta nov način izposoje vozil dopolnil ponudbo Citélib-a, trenutne storitve za izposojo avtomobilov v Grenoblu, tako da bo uporabnikom omogočeno, da si majhno električno vozilo izposodijo na eni lokaciji, vrnejo pa ga na drugi. Projekt ima za cilj tudi promocijo povezovanja javnega prevoza (tramvaji, avtobusi, vlaki) in novega modela osebne mobilnosti z uporabo majhnih vozil, ki ne zahtevajo toliko prostora kot konvencionalna vozila. Glavna ideja je omogočiti potnikom, da prve in zadnje kilometre svoje poti prevozijo – zaradi večje fleksibilnosti, prihranka časa in v cilju zmanjšanja prometne gneče ter izboljšanja kakovosti zraka v središču mesta.

Citélib by Ha:mo odgovarja izzivom današnjice … in vam prihrani čas

Novi družbeni trendi in obnašanja porabnikov jasno kažejo, da je trajnostna mobilnost tu in bo tu tudi ostala. Edino vprašanje je, kako hitro se bo razvijal trg.

Raziskave kažejo, da povprečno dnevno potovanje v Evropi traja od 40 do 50 minut. Potniki vedno pogosteje uporabljajo javni prevoz, večina pa še vedno hodi peš še dobrih 15 minut do svoje končne destinacije. Nove IT tehnologije, v kombinaciji z inovativnimi rešitvami za mobilnost, omogočajo fleksibilnejši način prevoza in bodo brez dvoma postali središče prihodnosti majhnih mest.

Edinstveno partnerstvo z jasno vizijo mestne mobilnosti prihodnosti

Z združevanjem svojih znanj in izkušenj partnerji na tem projektu ponujajo Grenoblu inovativno storitev, ki bo omogočila oceno zmogljivosti nove vrste prevoza v resničnih razmerah. Christophe Ferrari, predsednik Grenoble-Alpes Métropole pojasnjuje: „Družba Grenoble-Alpes Métropole je bila vedno odprta za inovacije. V smislu velikosti je ta sistem popolnoma ustrezen za takšen test, v Grenoblu pa si tradicionalno upamo storiti nekaj takega,” je še dodal ”Že samo partnerstvo med nami, Toyoto, EDF-om in Citélib-om, lokalno storitvijo izposoje vozil, je novost v Franciji. Izjemna priložnost za našo skupnost, da v naslednjih treh letih ekskluzivno, edini v Evropi, testiramo nov način potovanja, ki ni samo inovativen, temveč tudi ekonomičen in okolju prijazen. To je eksperiment, ki koristi našemu prebivalstvu, je pa tudi primer, ki bi mu morali slediti tudi drugi.”

Zaradi velikosti tega integriranega in vsestranskega projekta ni možna njegova realizacija s strani samo enega podjetja: partnersvo in sodelovanje sta ključ uspeha, tako med partnerji, kakor tudi z lokalno skupnostjo.

• EDF prispeva k projektu z okoli 30 postaj za polnjenje, a tudi z izkušnjami dolgimi več kot pol stoletja v razvoju električne mobilnosti, skozi razvoj tehnologij akumulatorjev in upravljanja infrastrukture za polnjenje. EDF ima za cilj zedinjenje svojih javnih, korporativnih in zasebnih uporabnikov v prehodu na trajnostne načine prevoza, ki so manj hrupni in brez emisij CO2. “Da bi postal mesto prihodnosti, mora biti Grenoble tako gospodarsko privlačen, kakor tudi lep kraj za življenje. Električna mobilnost ponuja dobro razmerje, saj omogoča, da se različni načini prevoza medsebojno dopolnjujejo. Združuje tradicionalne načine prevoza z novimi, inovativnimi, kot je ta naš projekt”, je izjavil Christian Missirian, direktor EDF Commerce Rhone-Alpes Auvergne.

• Sodetrel, podružnica v popolni lasti EDF-a, k projektu prispeva s svojo strokovnost, ki vključuje upravljanje infrastrukture za polnjenje električnih in priključnih hibridnih vozil, komercialno upravljanje storitev za polnenje, kakor tudi upravljanje storitev za izposojo avtomobilov za javni in zasebni sektor.

• Toyota poskrbi za 70 ultra-kompaktnih električnih vozil, ki se bodo uporabljala v tem projektu: Toyota COMS (en sedež, 4 kolesa, mali zadnji prtljažni prostor) in Toyota i-ROAD (dva sedeža, 3 kolesa s tehnologijo Active Lean). Drugo vozilo omogoča popolnoma nov in zabaven način vožnje. Zelo kompakten avto, združuje enostavno ravnanje motocikla ali skuterja z udobjem in stabilnostjo avtomobila. Toyota razvija tudi sistem upravljanja podatkov, ki bo omogočil prikaz in rezervacijo vozila. Sistem bo integriran z obstoječim Grenoble IT sistemom, da bi bilo možno načrtovanje poti in uporaba drugih načinov prevoza z uporabo pametnega telefona. Citélib by Ha:mo je drugi Toyotin projekt Ha:mo (skrajšano do Harmonious Mobility), ki je istočano tudi prvi izven Japonske. “Ta koncept se ujema z našo globalno vizijo o mobilnosti prihodnosti, ki temelji na štirih postulatih: varnost, udobje, enostavna uporaba in okolju prijazno,” je komentiral Michel Gardel, podpredsednik Toyota Motor Europe. “Ha:mo je oblikovan tako, da zmanjša stres, ki ga povzročajo gneče v prometu, prometna konica in iskanje parkirnega prostora. Zmanjšuje pa tudi emisije, ki povzročajo slabo kakovost zraka v središču mesta,” je dodal.

• Citélib je izbran zaradi svojih rezultatov in več kot 10 let izkušenj v izposoji avtomobilov v tej regiji. “Poleg tega, da je razširil našo trenutno ponudbo vozil (dva do devet sedežev), je projekt Citélib by Ha:mo zapolnil praznino, ki jo imamo za kratke razdalje in omogočil našim uporabnikom prevzem in puščanje vozila na različnih lokacijah,” pravi Martin Lesage, generalni direktor podjetja Citélib. “V Grenoblu smo zabeležili povečanje števila izposoj za 30%, naše storitve pa uporablja 50% več zasebnih in poslovnih klijentov. To podpira razvoj gospodarske dejavnosti v različnih delih naše skupnosti in povezuje univerzitetna središča in raziskovalne centre.”

Zakaj Grenoble?

Grenoble je že leta znan kot inovativno mesto. Njegov znanstveni park Presqu’île je dom prestižnih inštitutov in podjetij, kot sta CEA in ST Microelectronics. Njegovo geslo je: “Tam, kjer si predstavljamo mesto prihodnosti”. Univerza ima več kot 60 000 študentov, nameščenih v enem izmed najsodobnejših kampusov v Franciji. Leta 1987 je bil Grenoble drugo francosko mesto, za Nantesom, ki je ponovno uvedlo električne tramvaje – danes obratuje pet tramvajskih linij. Pomembno mesto v mestnem sistemu prevoza zavzemajo tudi drugi, okolju prijazni prevozi: 5.000 koles Metrovélo in več kot 320 km kolesarskih stez.

Vir: Toyota

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Octavia Scout prihaja že avgusta
Več kot tretjina voznikov se vozi z obrabljenimi pnevmatikami