Novice

Miniaturni Uniti One prihaja leta 2020

Švedsko podjetje Uniti je s pomočjo javnega zbiranja sredstev izpolnilo svojo obljubo izpred leta dni. Pripravljena je namreč serijska izpeljanka miniaturnega baterijsko-električnega avtomobilčka, ki zapelje na ceste že prihodnje poletje.

Na voljo bosta dve izpeljanki modela One. Vstopno bo napajala razmeroma majhna 12-kilovaturna baterija, ki naj bi zadoščala za 150 kilometrov dosega z eno polnitvijo. Dražja izpeljanka bo premogla baterijo z zmogljivostjo 24 kWh, ki se naj bi odražala v 300-kilometrskem dosegu. Četudi ni podatka ali sta oba podatka podana za NEDC ali WLTP standard meritve, je to vseeno kar konkreten doseg za omenjeni kapaciteti baterije. Nedvomno pa k temu dosežku precej prispeva skromna masa avtomobilčkov, ki naj bi, vključujoč baterijo, znašala skromnih 600 kilogramov.

Uniti je zasnoval One z zmožnostjo hitrega 50-kilovatnega polnjenja, ki naj bi vstopni različici zagotovil 100 kilometrov dosega v vsega 10 minutah polnjenja, zmogljivejšo izpeljanko pa naj bi bilo moč napolniti od 20 na 80 odstotkov v samo 17 minutah. Poslanstvo avta seveda ni podiranje hitrostnih rekordov, a Uniti vseeno navaja podatka o pospešku do 100 km/h v 9,9 sekundah in največji hitrosti 120 km/h.

Zunanja podoba malčka je ostala dokaj zvesta konceptu, v kabini pa je najti zamenjane “letalske komande” z bistveno bolj vsakdanjim volanskim obročem in ostalimi povsem povprečno oblikovanimi stikali in gumbi. Avto ostaja trisedežnik, s centralno nameščenim voznikom sedežem in sedežno klopjo s polovično zložljivim naslonoma za njim. Pred voznikom je opaziti še digitalni zaslon namesto klasičnih merilnikov ter dva zaslona levo in desno, prvi za večopravilno enoto, drugi pa za navigacijski sistem. Kot zanimivost naj omenimo, da je moč na sicer zelo kratkem seznamu doplačil najti MobilEye 6 varnostni pripomoček namenjen opozarjanju na morebitni trk, premium ozvočenje s šestimi zvočniki in ojačevalnikom, ambientalna osvetlitev je pa del serijske opreme.

Začetek prodaje steče poleti 2020 na izbranih trgih. Cene se pričnejo (v Veliki Britaniji) pri dobrih 15.000 funtih, kjer je že upoštevana državna subvencija 3.500 funtov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Uniti.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Miniaturni Uniti One prihaja leta 2020"


7 meseci 16 dni nazaj

1+2 sedeža? Trapasto. Lahko bi bil 5 cm širši in za 4 oseb(ic)e…

 
Taycan na voljo še v različici 4S
Več kot sedem desetletij Petrola