Novice

Mitsubishi priznal manipulacije na svojih modelih

Mitsubishi je drugi proizvajalec vozil, ki se je ujel v lastno past s prirejanjem učinkovitosti zgorevanja goriva. Zaenkrat so priznali prikrivanje resnice za 625.000 vozil, a bi številka lahko po koncu interne preiskave še močno narasla.

Modele z nepravilnimi podatki so dobavljali tudi Nissanu in ravno slednji je po podatkih Mitsubishija odkril manipulacije na nekaterih vozilih. Za zdaj se podjetji še dogovarjata o možni kompenzaciji, Mitsubishi pa je pričel preiskavo ali nepravilnosti zajemajo tudi vozila, ki so zapustila državo. Takoj po objavi so delnice avtomobilskega proizvajalca padle za 15 odstotkov in dosegle najnižjo točko po vstopu na borzo v Tokiu. Mitsubishi je tako drugi proizvajalec vozil, ki je priznal manipulacije na svojih vozilih, kar ponovno odpira vprašanja, kdo bo naslednji priznal zavajanje kupcev in javnosti.

Zaenkrat japonskega proizvajalca vozil sumijo manipulacij pri masi vozil med uradnim testiranjem. Pri štirih različnih modelih so bistveno znižali maso vozila in s tem poskrbeli, da se je na uradnih meritvah pokazala nižja povprečna poraba kot v resnici. ”To je drugačna težava kot pri Volkswagnu, toda trg je postal zelo občutljiv na takšne novice. Lahko ima podoben učinek na prodajo in ugled podjetja,” je dejal Seiji Sugiura, analitik pri Tokai Tokyo Research Center.

Tetsuro Aikawa in še dva člana izvršnega odbora so v Tokiu podali uradno opravičilo za nastale razmere. Pri Nissanu, kjer prizadeti mini avtomomobil eK prodajajo kot Nissan DayZ, nastale situacije zaenkrat ne želijo komentirati. Mitsubishi je z razkritjem še povečal nezaupanje kupcev in dvignil dvom v realnost tovarniških podatkov. V preteklosti sta Hyundai in Kia v ZDA plačala veliko kazen zaradi lažnivih tovarniško podanih podatkov o porabi, Ford pa je že dvakrat znižal uradni doseg za svoje hibridne modele.

Mitsubishi se je več kot desetletje trudil povrniti ugled po okvarah osi, s katerih se je lahko kolo preprosto snelo z vozila. S prihodom nekaterih hibridnih vozil in zanimivih konceptov so bili na dobri poti k povrnitvi nekdanje slave, zdaj, po razkritju, pa je njihova prihodnost zopet bolj negotova. Cena za popravo škode bo visoka, še posebej, če se izkaže, da so prizadeta vozila tudi v Evropi in ZDA.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Mitsubishi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renaultov novi športni terenec se počasi odkriva
Resolucija ZN proti nevarnim avtomobilom