Novice

Resolucija ZN proti nevarnim avtomobilom

Združeni narodi (ZN) so sprejeli resolucijo o varnosti cestnega prometa, s katero so pozvali države k sprejetju zakona, ki bi za avtomobilske proizvajalce odredil minimalne varnostne zahteve v vozilih. Na nekaterih trgih (Južna Amerika, Azija) namreč proizvajalci še vedno ponujajo določene nove modele, ki so varnostno popolnoma nesprejemljivi.

Po podatkih Združenih narodov vsako leto umre na cestah 1,25 milijona ljudi, več kot 50 milijonov pa se jih poškoduje. Pri tem se kar 90 odstotkov omenjenih nesreč zgodi v državah v razvoju, v katerih proizvajalci celo v novih vozilih ne ponujajo osnovne varnostne zaščite (brez varnostnih blazin in pasov). Organizacija Global NCAP je že pred časom ugotovila, da nekatera najbolj prodajana vozila na t.i. trgih tretjega sveta pri testih trčenja ne bi prejela niti ene zvezdice!

Južnoameriški Latin NCAP ob tem izpostavlja Nissanov model Tsuru, ki velja za najbolj smrtonosen avto v Mehiki. Omenjeni model, pri katerem gre sicer za odsluženi Sunny b13 (1990-1994). ki ga še vedno proizvajajo v mehiškem proizvodnem obratu, naj bi bil namreč odgovoren za več kot 4.000 smrtnih žrtev! Na testu trčenja, ki so ga opravili leta 2014, ni dosegel prav nobene zvezdice. Prav tako naj bi se na trgih Latinske Amerike pojavljali nekateri modeli koncerna GM, ki so dosegli enako porazne ocene pri testih trčenja.

Resolucija ZN o varnosti cestnega prometa določa tehnične in zakonodajne standarde pri zvišanju aktivne in pasivne varnosti v avtomobilih, ki bi morala obveljati najkasneje do leta 2020. Iniciativa organizacije Global NCAP pa hkrati poziva, da bi moral prav vsak avtomobilski model imeti do omenjenega leta med serijsko opremo sistem ESP, varnostne blazine, tritočkovne varnostne pasove, sistem samodejnega zaviranja v sili ter pri motociklih sistem ABS.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: Euro NCAP.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mitsubishi priznal manipulacije na svojih modelih
Renaultov novi športni terenec bo ponovno Koleos