Novice

Mopar razprodal Hellephant v 48 urah

Ko so Američani lansko leto v sklopu sejma SEMA predstavili 1.000-“konjsko” tovarno moči z imenom Hellephant, so se Moparjevim navdušencem pocedile sline. Ko je proizvajalec napovedal še, da ga bo moč kupiti za slabih 30.000 dolarjev, pa so se kupci postavili v vrsto.

A kaže, da je bila vrsta daljša, kot je bilo motorjev v zaboju (ali crate motorjev, kot se tovrstnim motorjem reče po angleško). Naj spomnimo, da je Hellephant osemvaljni agregat z vrtino valjev 104,78 mm in gibom batov 101,60 mm. To se prevede v skoraj sedem litrov gibne prostornine (6.980 kubičnih centimetrov). Ob podpori ustrezno zajetnega mehanskega polnilnika V8 agregat razvije kolosalnih 1.000 KM moči in kar 1.288 Nm navora.

Mopar je sklenil, da je dan za začetek sprejemanja naročil za motor 26.4.2019, po zgolj 48 urah pa so lahko zaprli spletno stran za sprejem naročil, saj naj bi bila razpololjiva količina razprodana. Ob tem niso nikoli govorili o konkretni številki omejene serije motorjev Hellephant, a dobro poučeni strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi jih izdelali okoli sto.

Kakorkoli že: vsi ,ki jim je naročilo uspelo oddati, bodo odšteili za sam motor natanko 29.995 ameriških dolarjev, za dodatni opcijski motorni kit pa še 2.265 dolarjev. V sklopu prvega zneska bodo srečni kupci, ki jim je uspelo oddati naročilo, prejeli motor, osnovan na agregatu Dodgea Hellcat, ki ima primaknjen vztrajnik, posodo motornega olja (po domače karter), mehanski polnilnik z dušilno loputo, vbrizgovalne šobe, vžigalne tuljave in še nekaj malenkosti. Motorni kit primakne še motorno elektroniko, komplet električne napeljave motorja in potrebne električne vodnike za priklope motorja na preostali dela avta. Tu so še stopalka za plin, tipala kisika (lambda tipala), temperaturna tipala in modul za krmiljenje črpalke goriva.

Strokovnjaki so na nek način začudeni, da je Mopar zaprl knjigo naročil, saj vse kaže, da je trg lačen še veliko več tovrstnih motorjev, kot so jih v tem trenutku pripravljeni ponuditi trgu. In ravno v tem je najbrž trik – v omejevanju ponudbe – saj je jasno, da s tem dvigujejo vrednost tako posebnemu in edinstvenemu izdelku, kot je tovarna moči Hellephant.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mopar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi intenzivneje v razvoj vodikovih gorivnih celic
Cesarjeva nova limuzina