Novice

Moparjev D-Fence je odziv na pandemijo Covid-19

To je bilo pa hitro. Pandemija Covid-19 se tudi približno še ni polegla, a se je že našel prvi ponudnik varnostnih pripomočkov, ki bodo uporabnike Fiatovih Pand in modelov 500 varovale pred nevidnimi sovražniki našega zdravja, bacili in virusi.

Ni kaj, tudi avtomobilski svet po pandemiji Covid-19 ne bo več tak, kot je bil. Avtomobilski proizvajalci zadnja leta vedno znova dokazujejo, da so tako s svojimi modeli kot tudi z opremo zanje zelo iznajdljivi pri iskanju tržnih niš. In tokrat je svojo našel Mopar, podjetje, ki sicer slovi po nadgradnjah Jeepovih terencev.

No, tokrat so Američani presenetili s paketom s pomenljivim imenom D-Fence. Izgovorjava tega imena načrtno spominja na angleški izraz defence (obramba). Ste že povezali? Drži, paket D-Fence je Moparjev odgovor na pandemijo Covid-19. Mopar sicer ni izrecno zagotovil, da bo filtrirni sistem uporabnike njihovih Fiatov Pand in 500 s tem varnostnim dodatkom zaščitil tudi pred koronavirusom, a niso rekli niti, da jih ne bo.

Kakorkoli že, germofobi bodo najbrž navdušeni nad obljubo Američanov, da naj bi filtrirni sistem D-Fence prestregel do 99 odstotkov bakterij, ki vstopajo v kabino vozila skozi prezračevalno-klimatski sistem. To mu zagotavlja visokozmogljiv filter, ki naj bi predstavljal neke vrste fizično mejo med zunanjostjo in notranjostjo vozila. Američani še zagotavljajo, da filter prestreza vstop v kabino tudi številnim alergenom in drugim mikrobnim trdim delcem.

Za potrebe dodatnega čiščenja notranjega zraka so mu dodali Hepa filter, katerega naloga je »lovljenje« mikro drobcev, kot so bakterije in cvetni prah. Zanimiva se zdi tudi možnost enostavne odstranitve filtrirnega sistema z namenom, da se ga namesti recimo za filtriranje zraka v domačem domu. Saj veste, da se počutite bolj varne tudi takrat, ko ne vozite vašega Fiata.

Piko na i varnosti pred nevidnimi sovražniki človekoveg zdravja pa je dodatek ultravijolične svetilke. Z njo naj bi uporabniki osvetili in s tem očistili mikro nesnage vseh površin, ki so podvržene pogostemu dotikanju, recimo volanski obroč, prestavno ročico, kljuke vrat, stikala na armaturni plošči in podobno.

Vse pa kaže, da se ne bo končalo z Moparjevim D-Fence, saj so vse glasnejše govorice, da tudi drugi proizvajalci usmerjajo vse več pozornosti razvoju sistemov, ki bodo nudili zaščito uporabnikov njihovih vozil tudi pred nevidnimi »sovražniki«. Čeprav je pristopov in zamisli več, postaja jasno, da se večina usmerja v smeri podobnih filtracijskih sistemov zraka v prezračevalnih sistemih ter uporabe UV svetlobe.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Fiat, Mopar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Se Nissan umika z evropskega trga?
Skupina Volkswagen spreminja strategijo novega električnega mestnega avtomobila