Novice

Skupina Volkswagen spreminja strategijo novega električnega mestnega avtomobila

Volkswagen naj bi prevzel razvoj novega vstopnega električnega modela, ki naj bi ga po prvotnih načrtih zasnovali pod okriljem Seata.

Naslednik modelov Volkswagen e-Up, Seat Mii Electric in Škoda Citigo-e iV kljub prvotnim načrtom ne bo imel španskih korenin, saj so se v skupini odločili, da bo nadzor nad projektom razvoja  novega električnega mestnega modela prevzel kar sam Volkswagen. Na ta način naj bi lažje uporabili znanje in tehnološke rešitve iz platforme MEB, na kateri so zasnovani tudi Volkswagen ID.3, Seat El-Born in Škoda Enyaq.

Projekt vstopnega električnega avtomobila pod delovnim nazivom MEB Entry naj bi nastajal v sodelovanju španskega Seata in najnovejšega Volkswagnovega partnerskega podjetja JAC Automobile Group iz Kitajske. V luči zadnjih dogodkov, ki vključujejo prehod Seatovega bivšega direktorja Luce de Meo k Renaultu ter prestrukturiranje Volkswagnovega poslovanja na Kitajskem, pa so se odločili, da bo naslednik električnih mestnih modelov nastajal neposredno pod okriljem Volkswagna.

Kot so potrdili pri Volkswagnu, naj bi spremembi botrovala tudi Seatova odločitev, da zaenkrat še ne bodo nastopili na kitajskem trgu, kjer naj bi po načrtih sodelovali s partnerskim podjetjem JAC. Eden od razlogov za takšno odločitev španskega avtomobilskega proizvajalca pa bi lahko bil tudi uspešen nastop znamke Jetta, pod katero je Volkswagen na Kitajskem pričel s prodajo oblikovno prilagojenih Seatovih modelov.

Volkswagen je sicer na Kitajskem v sklopu podružnice Jianghuai Volkswagen Automotive in v sodelovanju s podjetjem JAC že razvil električni avtomobil e20x z električnim motorjem moči 85 kW in slabimi 300 km dosega, ki se prodaja pod kitajsko znamko Sol in je zasnovan na osnovi modela JAC iEV7S.

Zaenkrat še ni znano ali nameravajo pri Volkswagnu na tem projektu še naprej sodelovati s podjetjem JAC Automobile Group ali pa bo projekt nastajal izključno pod okriljem evropskih razvojnih inženirjev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volkswagen, Seat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Moparjev D-Fence je odziv na pandemijo Covid-19
Seat praznuje sedemdeset let obstoja